Съветът на пазителите в Иран отхвърли твърденията за фалшифициране на вота, отправени от победените кандидати за президент, предаде СиЕнЕн.

Съветът на пазителите - който одобри всички кандидати за президент и проверява резултатите - призна обаче, че в 50 ирански града са преброени повече бюлетини, отколкото всъщност е населението им.

Говорителят на Съвета Аббас-Али Кадходаей е заявил, цитиран от иранската телевизия, че тези допълнително преброени 3 млн. гласа не са повлияли на резултата от изборите, добавяйки, че Съветът ще продължи разследването.

Съветът на пазителите обяви президентът Махмуд Ахмадинеджад за победител на изборите от 12 юни.

Единият от кандидатите Мохсен Резаи обяви, че по време изборите е имало редица нарушения и поиска повторно преброяване на бюлетините, а опозиционният лидер Мих Хосеин Мусауи и кандидатът Мехди Каруби отхвърлиха резултатите от изборите като фалшифицирани и поиска да бъдат проведени нови.

Припомняме, в неделя хиляди полиции и иранската милиция патрулираха по техеранските улици след като напрежението в страната ескалира.

Според очевидци протести е имало и в района на университета Азад в южен Техеран, където изпитите на студентите бяха отложени.

Мусауи се обърна към иранците да „упражнят самоконтрол" по време на протестите в Техеран, като подкрепи правото им да протестират срещу правителството и резултатите от 12 юни.

„Страната принадлежи на вас.", заяви Мусауи."Протестите срещу лъжите и измамите са ваше право."

Припомняме, вчера иранските власти изгониха кореспондента на БиБиСи и това е само част от рестрикциите, наложени върху медиите. На журналистите не е позволено да се движат свободно из Техеран.

На Джон Лйен е било заявено, че има 24 часа да напусне страната, съобщава информационната агенция Fars.

Сред обвиненията отправни към репортера, е и че "подкрепя размирниците."