Иранските власти изгониха кореспондента на БиБиСи.

На Джон Лйен е било заявено, че има 24 часа да напусне страната, съобщава информационната агенция Fars.

Сред обвиненията отправни към репортера, е и че "подкрепя размирниците."

Американският президент Барак Обама призова властите в Иран да спрат с репресиите, оказвани срещу несъгласните с резултатите от президентските избор.

Междувременно БиБиСи съобщи, че по непотвърдена информация, че петима от членовете на семейството на влиятелния бивш ирански президент Акбар Хашеми Рафсанджани са били арестувани по време на протестите.

Рафсанджани е една от най-влиятелните фигури в Иран.

Той е опонент на Махмуд Ахмадинеджад. По време на кризата гласът му не се чу, но е сигурно, че той действа зад кулисите.

Рафсанджани не присъства на молитвата, по време на която аятолах Али Хаменей отправи ясно послание, като призна изборните резултати и заяви, че опозиционните лидери ще бъдат държани отговорни за кръвопролитията.

Британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че отхвърля обвиненията, че протестиращите са били 'манипулирани и мотивирани" от чужди страни и допълни, че това, което се опитва да направи Иран е да превърна вътрешните си проблеми в „битка" с външния свят.

Италианският външен министър Франко Фратини заяви, че страната му е „обезпокоена" от това, че по време на протестите загиват хора, а германският канцлер Ангела Меркел от своя страна призова за повторно преброяване на бюлетините.

Махмуд Ахмадинеджад


„С необмислени коментари, няма да получите място в кръга от приятели на Иран. Така че ви препоръчвам да коригирате позициите си и да не се месите".

По непотвърдена информация на СиЕнЕн броят на загиналите в демонстрациите след изборите е достигнал 150 души. Според официалните ирански власти жертви на сблъсъците са 19 души.

Президентът Ахмадинеджад отново заяви, че има намеса във вътрешните работи на Иран от страна на Великобритания и САЩ.

„С необмислени коментари, няма да получите място в кръга от приятели на Иран. Така че ви препоръчвам да коригирате позициите си и да не се месите", е заявил Ахмадинеджад.