Депутатите от образователната комисия в парламента отложиха изготвянето на становището си за откриването на Европейски политехнически университет в Перник.

Образователният министър Сергей Игнатов заяви, че проектът за университет в Перник е положително оценен от Националната агенция по акредитация.

От своя страна от агенцията Иван Панайотов заяви, че университетът покрива критериите за образователни и научни задачи, за материална база и за финансиране на проекта. Този проект е бил разглеждан от агенцията в продължение на 18 месеца

Пернишкият университет е получил положителна оценка по 5 от 7 критерия.

"Нашият проект е ориентиран към привличане на студенти от други страни", заяви един от учредителите Тошко Кръстев. Затова и обучението в Европейския политехнически университет ще се провежда на български и английски, като две-трети от обучението ще е на английски език.

Над 5 милиона лева са инвестирани в проекта до момента, а общата инвестиция в проекта ще възлезе на 20 милиона лева.
Амбицията ни е не да участваме на българския образователен пазар, а за участваме на европейския пазар за образование", каза Кръстев. 

Основно Пернишкият университет ще се стреми да привлича студенти от Македония, Косово, Сърбия, Турция, Казахстан, Индия, Китай, Молдова и Украйна.

Също така проектът предвижда отличните да не плащат такса. Идеята на учредителите е таксата да се определя спрямо успеха на студените. За първата година Пернишкият университет планира да приеме 455 бакалаври и магистри. По бюджет планирания приход за първата година е 1.7 милиона евро, което означава по 500 евро такса за български студент и 1500 евро такса за чуждестранни студенти. Инициаторите на идеята обясниха, че такива ще са таксите за първата година, която ще е най-трудната за университета. Следващите години таксите ще са по-ниски.

Депутатът от ДПС Лютви Местан намери „асиметрия" между подкрепата за откриване на университет в Перник и заявената позиция на Министерски съвет, че „51 висши учебни заведения за много за България". Той попита и защо, след като 51 университета са много, се взема решение да се открие 52-ри, и припомни, че по време на парламентарен контрол е попитал министър Сергей Игнатов за този въпрос.
Министърът е отговорил, че не може по закон да не се даде старт за нов ВУЗ, който вече е получил положителна акредитационна оценка.

Лютви Местн посочи още, че Пернишкия университет не е единственият положително оценен. Той припомни пред депутатите и римското правило „първият по време е и първият по право".

По думите на депутата от ДПС, че пернишкият проект не е и първи по време, получил положителна оценка, а дори е и на последно място. „Как последните станаха първи?, попита Местан и се обърна към министър Игнатов с още един въпрос - „Каква е скалата на мистериозната селективност?"

Депутатът от ДПС припомни, че по два критерия Пернишкия университет не е получил положителна оценка. На учредителите той пожела успех и заяви, че подкрепя всяка частна инициатива в образованието.