Обсъжда се идеята самостоятелните колежи да влязат в договорни отношения с университетите и да образуват общи структури, без да губят своята самостоятелност и индивидуалност на пазара.

Това съобщи по време на парламентарния контрол образователният министър Сергей Игнатов. Той подчерта, че това е мнение на хора, работещи в системата на висшето образование, а не политическо становище или позиция на министерството.

Игнатов поясни, че идеята би могла да се реализира на териториален или предметен принцип и с нея да се осъществи бъдещото преструктуриране на учебните планове, ако се възприеме пирамидално предлагане на материала, т.е. да се върви от общото към частното, за да може в последните години на бакалавърската степен да има по-специализирано обучение, поясни министърът.

Той съобщи, че в момента се водят разговори с няколко университета да се обединят. Според него това би могло да се случи през втората половина на годината. Игнатов е категоричен, че при демографските тенденции в страната - при намаляващ брой на студентите, не може да се увеличава броят на университетите. Тази година 8 000 по-малко ще са завършващите средно образование, отбеляза Игнатов.

Министърът беше упрекнат от Лютви Местан в непоследователност и избирателност. Местан настояваше от парламентарната трибуна Игнатов да отговори по кои критерии и по каква концепция в началото на март е обявил, че ВУЗ-овете в страната от 51 ще намалеят на 40.

Местан попита още как се обвързва тезата за намаляване на броя на висшите училище с факта, че преди около 3 месеца премиерът и образователният министър са изразили подкрепа за идеята да се създаде 52-ри университет - Пернишкия университет. Местан подчерта, че тази идея е била легитимирана като антикризисна мярка.

„Ако 51 са много и следва да бъдат намалени, защо създавате 52-ро висше училище", попита Местан и „Ако откриването на едно е антикризисна мярка, каква мярка е закриването на 10?"

Министър Игнатов каза, че сакралното число 40 би могло да бъде и по-малко и като аргументи посочи демографски данни. В България има едно висше училище на 149 520 човека, докато в Холандия има едно на 711 217 човека.

Игнатов подчерта, че Националната агенция за оценяване и акредитация е дала положителна оценка за проекта за Пернишкия университет преди идването на правителството на ГЕРБ на власт и изтъкна, че като министър няма право еднолично да спира инициативата.
"В крайна сметка цялата отговорност е в ръцете на парламента, той ще реши ще има или не Пернишки университет", посочи Игнатов.