От КНСБ настояват за промени в Кодекса за социално осигуряване. От синдикалната структура са изпратили писмо с исканията си до ангажираните с въпроса лица и институции, като това се случва в хода на второто четене в Народното събрание на Законопроекта за изменение и допълнение на КСО.

В изпратената позиция се изтъква, че съгласно водените преговори и договореностите по тях измененията в чл. 68 на кодекса имат предназначение да променят условията за достъп до пенсия за осигурителен стаж и възраст (ОСВ) и да се даде по-голяма тежест на осигурителния стаж, тъй като в него се пресичат потребностите на пенсионната система и интересите на осигурените лица.

Постигнатият консенсус между социалните партньори определи за начална дата на тези промени  01.01.2012 година, откогато по закона започва плавното и постепенно увеличаване на изискващия се осигурителен стаж, припомнят от КНСБ.

От там обаче изтъкват, че е неприемливо и ненужно още от началото на 2011 година да се прилагат като разделни критерии за достъп до пенсия за ОСВ пенсионната възраст и осигурителният стаж, вместо сбор от двата параметъра (94 за жените и 100 за мъжете).

По нашата убедена оценка това допълнително утежнява прехода към новите изисквания, което не бих определил като консенсусна и договорена постановка, коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

През 2011 г. всички проявления на кризата в една или друга степен остават валидни, а по всички признаци това ще се отнася най-вече до заетостта и първа жертва на проблемите там ще са хората „на ръба" на пенсионната възраст, изтъкна той.

В тази връзка Димитров настоява в пленарна зала да се предложи промяна в решението на Комисията, така че и през 2011 г. за достъп до пенсия за ОСВ да се прилага сбор от осигурителен стаж и възраст, както е в момента.

Няма непреодолими причини за такава промяна, нито пък ще се породят сериозни финансови предизвикателства, пише още Димитров.

Той припомня, че ключов проблем в споровете между социалните партньори и основен повод за протеста пред Парламента беше запазването на условията за достъп до пенсия за ОСВ за работещите в първа и втора категория труд до края на 2014 г.

Във внесения и приет за второ четене законопроект по този въпрос е налице постановка, която според КНСБ деформира принципната договореност за запазване на действащите условия за т.н. категорийни работници и служители, или по-точно за една  част от тях,  които работят при най-тежките и опасни условия на труд (под земята). Той визира промените в чл. 70 на КСО.

КНСБ счита, че изменението относно  реда и условията за пенсиониране на т.н. категорийни подземни работници е в разрез с постигнатия компромис в споразумението между социалните партньори и ще породи недоволство с трудно управляеми последици.

В заключение Димитов настоява народните представители в пленарна зала да отхвърлят т. 2 от § 26 на проекта (по доклада на  Комисията) и да запазят досегашния ред за определяне на пенсиите и  преизчисляване на осигурителния стаж на миньорите.