86 народни представители гласуваха "за" отпадането на точковата система и повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

Това мина окончателно на второ четене на текстове от КСО с гласовете на ГЕРБ, Атака и 2-ма депутати от Синята коалиция.

КНСБ гневни, искат промени в Социалния кодекс.
                                 Още...

Няма по-гъвкав вариант за пенсиониране от това, обясни след заседанието на парламента социалният министър Тотю Младенов.

Той коментира, че КСО е съгласуван със синдикати и работодатели. Попитан за  днешното писмо от КНСБ, министърът видимо се ядоса:
"Вчера съм се чул с КНСБ и с Подкрепа, никакъв проблем няма". Въпросът за точковата система не е обсъждан, категоричен бе Тотю Младенов.

По време на разгорещените дебати около текстовете на Кодекса за социално осигуряване отмяната на точковата система се оказа поредната гореща тема в споровете.

Хората не искаха точкова система, убеден е социалният министър Тотю Младенов по време на дебатите по КСО.

Това е най-трудно спечелената битка в пенсионната система, заяви и депутатът от Атака Цвета Георгиева по повод отмяната на точковата система.

Дава се ясен знак на младите хора, че още от първия им работен ден, има смисъл да се осигуряват, посочи тя.
Според Георгиева досега хората са стимулирани да не се осигуряват.

2 към 1 работещи - пенсионери към 2050-та.
                                Още....

Фирмите, които не са плащали осигуровки, са фирми стимулирани от предишните управляващи, категорична бе националистката. Според нея тези фирми дори източвали държавни средства и ги пренасочвали към партийните каси.

Имаме нужда от разведряване, с тези думи Емилия Масларова коментира изказването на колежката си от Атака.

С този текст, ние отменяме възможността за гъвкавост, категорична бе тя по повод отмяната на точковата система за пенсиониране.

Този текст не касае младите хора, а касае хората на ръба на пенсионирането, посочи още бившият социален министър.

Ако отпадне точковата система следващата година десетки хиляди хора няма да могат да се песнионират, категорична е Емилия Масларова.

Социалистите са категорични, че точковата система трябва да остане като възможност.

Възгледите на премиера Борисов ми приличат на възгледите на Мусолини, заяви още Янаки Стоилов.
Той се обяви за това пенсионната система да бъде подкрепена с широко мнозинство, а не да се налага еднолично.
Синдикатите, спроед него, са отстъпили по отношение на точковата система.

Българското общество беше свикнало да бъде манипулирано от БСП и нейния клонинг ДПС, изказа се отново Цвета Младенова. Тя посочи, че се чувства смаяна и в същото време се забавлява с изказванията на червените депутати.

Още в началото на парламентарния ден започнаха споровете по Кодекса за социално осигуряване, който разглеждат на второ четене.

За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, ако внесат за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Осигурителният стаж се зачита за времето, за което са внесени вноските, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за звършената специалност, е записано в КСО.
От ДПС поискаха да се въведе възможност висшистите разсрочено да закупуват осигурителен стаж за времето, когато са се обучавали и ако не им достигат до 5 години за пенсиониране.
Висшистите са цветът на нацията, изтъкна Хасан Адемов.
4-5 хил. лева накуп ще трябва да платят те, ако искат да добавят и студентството си към стажа за пенсиониране, обясни Мая Манолова от БСП.

От ГЕРБ обаче не се съгласиха с предложението с мотива, че НОИ не е кредитна институция. От мнозинството се мотивираха още, че не всички висшисти в предпенсионна възраст ще трябва да купуват до 5 години. Някои може да им трябва 1 година или дори няколко месеца, обясниха още от ГЕРБ.
Предложението на опозицията не бе прието.

Колеги, вразумете се, призова Драгомир Стойнев от БСП, председател на социалната комисия в НС. Той настоя да остане възможността за разсрочено плащане.

Вашата задача като народни представители е да помагате на хората, а не да гласувате въпреки хората, изтъкна Стойнев. Червеният депутат настоя за прегласуване, но предложението пак не мина.
Призивът на Сойнев обаче явно достигна до сърцето на един депутат от ГЕРБ, който гласува "За" предложението на опозицията.

Днес ще бъде узаконена една несправедливост. Това заяви по-късно на брифинг Драгимир Стойнев от БСП. Всички ние ще бъдем заложници на политиката на това правителство, подчерта той.

Стойнев бе категоричен, че ГЕРБ водят политика на намаляване на доходите. Сега правителството води политика за демонтиране на социалната държава, посочи още червеният депутат.
По думите му КСО отменя и добавката за старост. БСП няма да подкрепи тази антинародна и антисоциална политика, изтъкна Драгомир Стойнев.

Според екссоциалния министър Емилия Масларова в ГЕРБ наблягат на разходната част в социално-осигурителната сфера, а не на приходната. Според нея трябва да се акцентира върху стимули за хората в пенсионна възраст да останата на пазара на труда.

Корнелия Нинова от своя страна се обърна към пенсионерите, предупреждавайки ги, че следващата година ще обеднеят с около 28 лева. В същото време голяма част от тях ще трябва да плащат и данък "колиба".

Нинова изтъкна, че един ден полет на премиера Бойко Борисов с правителствения хеликоптер струва по 50 лева коледна добавка за 135 пенсионери. А той лети всеки ден, подчерта Корнелия Нинова.