Кабинетът Борисов „оцеля" след първия си вот на недоверие. Гласуваха общо 215 депутати - „против" бяха 144, „за" 70. Един депутат от "Атака" гласува "въздържал се".

Вотът на недоверие бе подкрепен единствено от депутатите на Коалиция за България и ДПС.

В изявление на премиера Борисов, цитирано от правителствената пресслужба, той благодари на лидерите на Атака и Синята коалиция - Волен Сидеров, Иван Костов и Мартин Димитров и на депутатите от техните партии, за показаната днес в парламента конструктивна позиция и подкрепата за правителството.

Гласуването стана в отсъствие на премиера Бойко Борисов и заместниците му Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

Точно по време на гласуването депутати от редиците на разпадналата се група на РЗС вдигнаха листа с надпис: „Оставка на 41-то Народно събрание."

Мотивът на вносителите е провалът на политиката на кабинета в сферата на здравеопазването.

Вотът бе внесен от БСП и ДПС.

Те обвиниха кабинета за проблемите в здравеопазването - закриване на болници, източване на НЗОК, огромен брой неосигурени и т.н. Според тях смяната на здравния министър Анна - Мария Борисова със Стефан Константинов не променя нищо.

Уважаеми дами и господа от мнозинството, наречени безделници, заяви от парламентарната трибуна социалистката Мая Манолова.

Циркът в мнозинството продължава, допълни тя. Според  нея вотът е успешен, защото има нов министър на здравеопазването и са отпуснати пари за болниците.