БСП и ДПС внесоха първия вот на недоверие срещу кабинета Борисов, придружен от 76 подписа.

От наша гледна точка смяната на министъра по никакъв начин не променя състоянието на здравеопазването, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.
Вотът изразява в много голяма степен общественото настроение, смята той, като се позова на социологическите проучвания на агенция АПИС.
Според техните данни 41% подкрепят вот на недоверие за здравеопазването.

Основанията за този вот не се нуждаят от каквото и да е доказателство, изтъкна от своя страна Лютви Местан. Той отправи призив към ГЕРБ и подкрепящите я партии да се откажат от защитната стратегия да се оправдават с митологемата за тежкото наследство.

Точно в сферата на здравеопазването тази митологема е несъстоятелна, категоричен бе Местан.

По думите му за четири години „омразната тройна коалиция" не е забавила нито едно плащане към болници, разширен е обхватът на клиничните пътеки и болниците са модернизирани.

Местан бе категоричен, че Бойко Борисов не е на власт, за да се оправдава „безконечно с предишното управление" и е крайно време да каже какво се прави от тук нататък.

Местан се надява вследствие на вота срещу ГЕРБ мнозинството да коригира грешните си политики.

Мотивите за вот са разположени на цели три страници. Лютви Местан се похвали с това, тъй като мотивите към вотовете срещу тройната коалиция са били от по страница - страница и половина.

На въпрос готови ли са двете партии отново да управляват заедно, ако все пак вотът мине, Сергей Станишев коментира, че България е с история от 1300 години. „България ще оцелее, ако си тръгне и това правителство", посочи лидерът на БСП.

Основните мотиви за вота на недоверие са: Провал на политиката в сферата на здравеопазването.

Компрометиран е солидарният здравноосигурителен модел, вследствие на което броят на здравно неосигурените граждани нараства ежемесечно и те вече са 1 890 000 души.

Според вносителите на вота отсъства дългосрочна стратегия за сферата на здравеопазването. Законовите промени според БСП и ДПС, не са подчинени на единна управленска логика в сферата на здравеопазването.

Цялото ръководство на Министерство на здравеопазването е в тежък конфликт на интереси, се посочва още в мотивите на ДПС и БСП.

Освен това според двете партии се наблюдава демотивация и накърняване на достойнството на работещите в системите на.

Също така масово напускат страната ни медицински специалисти.

В заключение към мотивите се посочва, че вотът цели промяна на държавната политика в сектора на здравеопазването, като отговорността за състоянието на здравната система е преди всичко на премиера и правителството като цяло.