Парламентарната вътрешна комисия реши в петък депутатите, които вчера посетиха ДАНС да изготвят резюме за тяхната проверка, което да се раздаде на останалите членове на комисията, за да се вземат по-нататъшни решения.

Освен това на депутатите от вътрешната комисия ще бъде предоставен и протоколът, за да има пълна прозрачност, съобщи още председателят на комисията.

Според Татяна Дончева подходът на комисията за вчерашната проверка в ДАНС е коректен.
„Това, което прави Атанас Атанасов смятам, че не е коректно", заяви тя и припомни, че той е подкрепил решението във вчерашната проверка да участват шестима депутати, включително неговата съпартийка Елиана Масева и че е безпредметно искането му да докарат делото от ДАНС във вътрешната комисия.

Дончева потвърди, че информационното дело е за изтичане на класифицирана информация и се противопостави на начина, по който са събирани материалите. По думите й не е ясно по какъв начин събираните материали се връзват с повода, по който е образувано делото.
Служителите, които на практика са движели делото, така и не ни обясниха коя класифицирана информация търсят, каза Дончева.

„Вместо да тръгнат от това каква класифицирана информация е изтекла, кой я е съхранявал, кой е работел по тази проблематика и с кого е имал връзки, и как през тези връзки се е стигнало до публичност на тази информация - те тръгват по обратния път", заяви Дончева.

Тя каза, че има няколко обяснения - „Едното е, че на група лица в ДАНС им е трябвал контрол върху медии и това е благовиден повод да образуваш формално правилна преписка, за да събереш в нея всичко, защото няма никакъв ефективен контрол", посочи Дончева.
Нейното второ обяснение е, че вероятно това не е направено несъзнателно, поради липса на професионален опит, квалификация или заблуда, а е направено съзнателно, за да бъдат уличени, обвинени някакви лица, вместо тези, които действително са.