Според председателя на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов, специалните служби правилно са предприели проверки на телефоните на депутатите.

Повече от четири часа депутати от вътрешната парламентарна комисия разговаряха с ръководството на ДАНС, за да получат повече информация за исканите от службата телефонни разпечатки на народни представители.

На излизане те отказаха всякаква информация, но по-късно Минчо Спасов даде пресконференция в централата на НДСВ.

Спасов информира, че на място определената група депутати се е запознала с конкретните оперативни разработки, по които са проверявани телефоните.

" Видяхме самите дела, самите томове. Бяхме с тях - с документите на саме", разказа Спасов.

„Не съм никаква жертва или страдалец", посочи Минчо Спасов и добави, че неговият телефон правилно е бил проверяван.
Той поясни, че два пъти му е правена такава проверка - 2006 и 2008 г. и съобщи какво е научил за това днес:
„Мой познат е разговарял с лице, за което се подозира, че е чужд разузнавач и след това е имал 2-3 обаждания към мой телефон и службите много правилно са проверили чий е този телефон, след което е установено, че е моят".

Минчо Спасов каза, че и в двата случая по отношение на неговия телефон е прилагано установяване, а не разпечатка.

По разработката, по която са правени разпечатки на телефоните на Татяна Дончева и Румен Овчаров, по мнението на Спасов също е подходено конструктивно.

Повод за тази проверка е разработка - дали елементи от класифицирана информация са изтичали от ДАНС, каза още Спасов и допълни, че целта на разработката е била да се установи, дали има контакти и канали, по които тече информацията.

Минчо Спасов уточни, че тази разработка е била образувана като мярка за обезпечаване на информацията в ДАНС.

Тема на разработката е било установяване на потенциално изтичане на елементи от класифицирана информация от ДАНС.
Шефът на ДАНС е дал указания на своите служители да бъдат взети всички необходими мерки за установяване на каналите за изтичане на информация от службата, каза Минчо Спасов и добави, че шефът на ДАНС е предложил и неговият собствен телефон да бъде подложен на такава проверка.

По време на посещението си в ДАНС депутатите са провели разговори освен с шефа Петко Сертов и с ръководители на контраразузнаването, на военното контраразузнаване, а също и с отстранения Писанчев.

Спасов каза, че Писанчев не е уволнен, но не знае дали и кога ще се върне на работа. Както го е информирал шефът на ДАНС - в момента тече проверка на инспектората към ДАНС за изясняване на изнасянето на информация, до която достъп е имала дирекцията ръководена от г-н Писанчев. След като завърши проверката шефът на ДАНС ще вземе решение по отношение на Писанчев.

„Стигнахме до общо съгласие с ръководството на ДАНС, че не може и не бива да има защитени лица - било то депутати или министри, когато се касае за потенциални сигнали за участието им в някаква дейност свързана с престъпление или изтичане на секретна информация, което също представлява престъпление.", съобщи Минчо Спасов и подчерта, че депутатите също отговарят, ако изнасят класифицирана информация.

Спасов съобщи още, че са единодушни с ръководството на ДАНС, че трябва да бъде подобрена организацията на работата на специалните служби, включително и на агенцията.

Исканията за разпечатки, за СРС-та и установки трябва да бъдат надлежно мотивирани и да бъде обяснена оперативната необходимост от тях, категоричен е Минчо Спасов.

Той съобщи, че предстои шефът на ДАНС Петко Сертов да оформи специална своя заповед, така че неговите служители ще трябва да се съобразяват с изискванията и всеки път, когато искат поръчване на такъв тип информация, надлежно да я мотивират.

За разработката за изтичане на информация Минчо Спасов каза, че от събраната информация по цялото дело не може по категоричен начин да се установи каква информация е изтичала по този канал. 

"Имало е телефонни разговори между г-жа Дончева, Огнян Стефанов от една страна и телефонни разговори между г-жа Дончева и служители на ДАНС от друга страна.", съобщи Спасов.

"Какво обаче е текло по тези канали не може да бъде проверено, тъй като не са използвани СРС-та - подслушване, а само е установено наличие на чести контакти."

Спасов каза още, че разработката по изтичане на информация е започнала през юни и, че няколко медии били идентифицирани, че съдържат информация произтекла от ДАНС.

Минчо Спасов каза, че по време на посещението, депутатите са повдигнали въпроса за функцията на Алексей Петров в ДАНС и им е било обяснено, че той има статут на съветник към кабинета на шефа на ДАНС, изпълнява координиращи функции и работи активно по някакви разработки. Шефът на ДАНС Петко Сертов е изразил пред Минчо Спасов уверения, че скоро ще има резултати от тези разработки.