Големи тълпи от южноафриканци прекараха втора нощ по улиците, за да почетат бившия лидер Нелсън Мандела, който почина около 21 часа местно време в четвъртък на 95 години, съобщава БиБиСи.

Хората отново танцуваха и пееха пред бившия дом на Мандела в Совето. Южноафриканците в страната се молят за неговата душа, пеят песни срещу расовата сегрегация и палят свещи.

Пред дома на Мандела се събраха стотици хора. Те споделяха спомени с бившия лидер, отбелязвайки колко вдъхновяващ е бил неговият живот. До дома на Мандела бе създадена и сцена, от където духовници водеха молитвите. Южноафриканци се събраха и пред президентството в административната столица Претория.

Вчера президентът на страната Джейкъб Зума обяви, че държавното погребение ще се проведе на 15 декември. Утре ще бъде обявен ден на траур, във вторник на 95-хиляден стадион в Совето ще могат южноафриканци да кажат последно сбогом на Мандела, както и в столицата от сряда до петък.

Смъртта на световноизвестния лидер беше белязана от необичайно обединение на света. Стотици световни лидери изразиха съпричастността си с южноафриканците, които изгубиха бащата на „нацията на дъгата".

Мандела прекара 27 години в затвор в ЮАР заради борбата си срещу апартейда и през 1994 стана първият чернокож президент на страната.

Той е един от най-уважаваните световни държавници.