На 95-годишна възраст почина първият чернокож президент на ЮАР Нелсън Мандела, предадоха световните информационни агенции.

В изявление по тъжния повод, настоящият държавен глава Джейкъб Зума заяви, че смъртта му е огромна загуба за нацията.

"Нацията загуби най-великия си син." - заяви той и допълни, че най-сетне е получил покой.

Предшественикът му на поста Фредерик де Клерк каза, че страната е загубила велик обединител. По време на неговото управление Мандела излиза от затвора. Той също има заслуги за борбата за равноправие.

Ключови дати и събития от живота на бореца срещу апартейда Мандела
Още...

След избирането на първия чернокож президент, де Клерк е един от заместниците му.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също отдаде почит на човека, който е "показал, че е възможно в този свят да работим, мечтаем и вярваме заедно".

Американският президент Барак Обама заяви, че Мандела е бил вдъхновение за млиони, между които и самият той, които са се борили за свобода и демокрация.

"Не бих могъл да си представя живота си без примера му", призна държавният глава.

Бившият американски президент Бил Клинтън говори пред медиите за приятелството си с починалия. Известно е, че той е президентът на САЩ, който най-често се е срещал с Мандела и двамата са били близки приятели дълги години.

Вдъхновение нарече бившия президент и британският премиер Дейвид Камерън. Той припомни щедростта, състраданието и прошката, които показваше Мандела.

Предшествениците му на "Даунинг стрийт" 10 Гордън Браун и Тони Блеър допълват, че това е най-големият лидер на нашето поколение и един от героите на всички времена, както и че с помощта на неговите действия расизмът изглежда не само неморален, но и глупав, а бели и чернокожи са първи път са били обединени в едно.

За израелските лидери Мандела също е изключителен лидер, който ще бъде запомнен с борбата си за свобода и равноправие.

Палестинският лидер Махмуд Аббас припомни подкрепата му за каузата на палестинците и заради това чувства загубата му като лична тяхна.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов обяви, че загубата на бившия президент на ЮАР Нелсън Мандела е за цялото човечеството, предаде Интерфакс.

Италиански вестник се извини, нарече Мандела "бащата на апартейда"
Още...

Кралицата на Великобритания описа Мандела като човек, който е „работил неуморно за доброто на страната си".Ние виждаме днес неговия завет в мирен ЮАР", подчерта тя.

Руският президент Путин похвали Мандела като „един от най-великите политици на съвремието". „Мандела, преминал през най-трудните изпитания, беше отдаден до края на дните си на идеалите хуманизъм и справедливост", добави той.

Президентът на Куба Раул Кастро заяви, че кубинският народ уважава и се прекланя пред личност като Мандела.

Един от внуците на Мандела изрази благодарността си от световната подкрепа към починалия лидер срещу апартейда, подчертавайки, че семейството му е „засипано" от съпричастието на хората, предаде „Франс прес".

Посланията, които получихме от миналата нощ, ни засипаха и окуражиха", каза Мандла Мандела в първия публичен коментар от семейството след обявената скръбна вест.

Спортни, телевизионни и музикални звезди също изразиха скръбта си и оцениха високо дейността на лидера.

Покойният ще бъде погребан с държавни почести. Знамената над институциите ще бъдат спуснати до погребението му.

ЮАР и светът празнуват изумителния живот на Нелсън Мандела
Още...

Тялото му ще бъде пренесено в столицата Претория, където следващата събота ще се състои и траурната церемония.

Съболезнователни книги ще бъдат поставени в посолствата на ЮАР по света.

Със спуснати знамена в знак на траур ще отбележат кончината му и САЩ, Венецуела и други държави.

След оповестяването на новината, много хора се събраха пред дома му с национални флагове и тениски с логото на партията му.

Първото по-значимо траурно събитие ще се състои на стадион с 95 000 места около Йоханесбур.

Дни по-рано неговата дъщеря съобщи, че той се бори за живота си.

Мандела бе под домашно лечение. През септември той беше изписан след тримесечно лечение на белодробна инфекция.

През последния месец стана ясно, че не може да говори и комуникира само с мимики.

Мандела е световно уважавана личност заради борбата му срещу расизма в ЮАР и заради това, че прости на вкаралите го в затвора за 27 години след освобождаването му през 1990 година.

Нелсън Холилала Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в Транскей, Южна Африка. Завършил е Университетът на Форт Хеър, както и Витватерсрандския университет в Йоханесбург, където учи право. Присъединява се към Африканския национален конгрес (АНК) през 1944 г. След 1948 г. се включва в съпротивата срещу политиката на апартейд, водена от управляващата Национална партия. Между 1956 и 1961 г. е съден за измяна, но в края на краищата е оправдан.

Погребват Мандела на 15 декември
Още...

След забраната на АНК през 1960 г., Нелсън Мандела се обявява за създаването на военно крило на АНК. Ръководството одобрява идеята и той става негов лидер. Това довежда до сформирането на въоръженото крило Умкхонто Свизве. През 1962 г. Мандела е арестуван и осъден на 5 години затвор с полагане на тежък физически труд. През 1963 г. са арестувани много от видните членове на АНК и Умкхонто Свизве. Мандела е изправен на съд заедно с тях по обвинение за заговор за насилствено сваляне на правителството. Неговото изявление от подсъдимата скамейка получава значителен международен отзвук. На 12 юни 1964 г. осем от обвиняемите, включително Мандела, получават доживотни присъди.

От 1964 до 1982 г. лежи в затвор на остров Робен. През 1982 г. е преместен в затвор в Кейптаун.

Докато е в затвора, известността му постоянно нараства. Той е широко възприеман като най-значимия черен лидер в Южна Африка и се превръща в мощен символ на съпротивата, след като анти-апартейд движението набира сила. Той последователно отказва да направи компромис с политическата си позиция, като в замяна да излезе от затвора.

На 11 февруари 1990 е освободен, като 28 г. от живота си прекарва по затворите. След излизането му от затвора той се хвърля с цялото си сърце да даде своя принос за постигането на целите, които не е могъл да преследва в предишните близо 4 десетилетия. През 1991 г., по време на първата национална конференция на АНК от 1960 г. насам, Мандела е избран за президент на АНК. Като лидер води партията на състоялите се до 1994 г. многопартийни преговори, които водят до първите избори в историята на Южна Африка, в които право на глас имат хора от всички раси.

Мандела и президентът де Клерк са удостоени с Нобеловата награда за мир през 1993 в резултат на успешните преговори и добрия контакт между двамата.

АНК печели на изборите през 1994 62% от гласовете и Мандела, като партиен лидер, става държавен глава на 10 май 1994, като той е първият чернокож президент на страната. Както и най-възрастният - тогава е на 75 годии. Като президент до юни 1999 Мандела е натоварен със задачата да осъществи прехода от апартейд към демокрация, като под негово ръководство през 1996 г. е приета новата конституция на Южна Африка.

Той решава да не се кандидатира за втори мандат и се оттегля от активната политика през 1999. След оттеглянето си Мандела подкрепя активно редица социални и правозащитни организации.

Сред многобройните му награди е и най-високото българско държавно отличие - орден "Стара планина".

Автор е и на редица книги.

На 18 юли, освен рождения ден на южноафриканския президент, се отбелязва и денят на Нелсън Мандела. На 11 ноември 2009 година Генералната асамблея на ООН провъзгласява 18 юли за ден на Нелсън Мандела.

Последната публична поява на Мандела бе на Световното първенство по футбол в ЮАР през 2010 година.