Няма данни за загинали или ранени българи в Непал.

Това съобщи външното ни министерство във връзка със земетресението и вторичните трусове в азиатската държава.

Външното министерство и посолството на България в Делхи, Индия, продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението, допълват от ведомството.

По-рано днес писахме, че двама българи и три деца са били в Непал по време на голямото земетресение на 25 април 2015 г. Това стана ясно от бащата на едното момче, което е на стаж в Непал. Другият ни сънародник е публикувал във Фейсбук, че се намира на пътешествие в опасното място с трите си деца, които са на 12,13 и на 19 години.

Българинът Александър Димитров е на 26 години. Той е на стаж в планинската държава, разказа пред Нова телевизия неговият баща Христо Димитров. Към момента Александър е в неизвестност след опустошителното земетресение.

Другият българин, за когото има информация, че се е намирал на мястото на земетресението, е Стоян Маринов. Той е пътешествал в Непал с трите си деца на 12,13 и на 19 години. Към момента няма връзка с тях.

От външното ни министерство отбелязват още, че заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено.

Министерството на външните работи на България призовава всички, които имат информация за български граждани, които са в района на бедствието, да се свържат със Ситуационния център към външно министерство.

Дирекция „Ситуационен център"
+359 2 948 24 04;
+359 2 971 38 56;
е-mail: crisis@mfa.bg