Южна Корея ще отдели милиони долари, за да построи укрепления на петте острова в близост до границата със Северна Корея в случай на бъдещи нападения, съобщи АФП, позовавайки се на официален източник.

Засилваме военните укрепления на островите по северозападната граница за защита срещу атаки от севернокорейската артилерия, посочи говорител на южнокорейското министерство на отбраната.

По данни на агенция Yonhap Сеул ще изгради 100 укрепления на петте острова по границата с КНДР. За построяването им ще бъдат изразходвани между 5 и 10 милиона долара, като се очаква те да бъдат завършени до края на юни.

Напрежението между двете Кореи ескалира спорадично. В последните месеци Южна Корея проведе редица военни учения, съвместно със САЩ в спорния остров Йонпьон.

По-рано Северна Корея обвини Юга в провокации в отговор на предупреждението, оправено от Южна Корея, че са готови да осъществят въздушни атаки при евентуално ново нападение.

При масирания обстрел на 23 ноември 2010 г. загинаха двама войници и двама цивилни, а много къщи бяха разрушени. Южна Корея отвърна на огъня.

В последствие от КНДР заявиха, че са били предизвикани от съседите си и са стреляли в отговор на снаряд, паднал в техни териториални води.