Военновъздушните сили на Южна Корея имат готовност да отговорят на нови военни провокации от страна на Пхенян. Това заяви министърът на отбраната Ким Гуан-Чжин, съобщава Интерфакс.

„Безусловно, в случай на провокации, ние ще нанесем въздушен удар", заяви министърът по време на свое изказване пред южнокорейския парламент.

Правителството получи остри критики за това, че е реагирало прекалено слабо на севернокорейската артилерийска атака миналата седмица.

Чжин каза още, че на всяка севернокорейска агресия Сеул ще реагира с въздушни удари. По думите му Южна Корея ще използва целия си боен потенциал, за да отговори на евентуално нападение.

Преди дни директорът на южнокорейските разузнавателни служби обяви, че по всяка вероятност Северна Корея ще атакува отново.

Припомняме, на 23 ноември севернокорейската артилерия откри огън по остров Йонпьон, разположен на южнокорейска територия.

При масирания обстрел загинаха двама войници и двама цивилни, а много къщи бяха разрушени. Южна Корея отвърна на огъня.

В последствие от КНДР заявиха, че са били предизвикани от съседите си и са стреляли в отговор на снаряд, паднал в техни териториални води.

Пхенян заплаши, че всякакви последващи действия от стана на Сеул ще доведат до война.

В южнокорейската столица избухнаха безредици заради слабата, според част от обществото, реакция срещу нападението на Севера.

Това коства и поста на военния министър на страната.

На погребението на загиналите войници, командирът на южнокорейската морска пехота заяви, че подчинените му ще "отмъстят" на Северна Корея.

Междувременно в спорния район започна голямо съвместно учение на американски и южнокорейски военни, в което се включи и самолетоносач.

Китай влезе в ролята на посредник в конфликта между двете Кореи, като освен това защити своите съюзници от Пхенян в Съвета за сигурност на ООН.

Въпреки сложната международна ситуация от КНДР обявиха, че разполагат с "хиляди" центрофуги за обогатяване на уран.