България е първата страна, която инициира и осъществява собствен превод на сборника с политически речи на лидера на Китайската народна република Си Дзинпин.

Изданието „Китайска мечта" бе представено в столицата, като литературният продукт на лидера на Китайската комунистическа партия бе уважен, съвсем разбираемо, от председателя на родните социалисти Михаил Миков, но и от държавния глава Росен Плевнелиев, както и от един от предшествениците му на поста - Петър Стоянов.

Модераторът на събитието - доскорошният служебен премиер проф. Георги Близнашки, похвали Китай за забележителното модернизиране на икономиката, която оттласна страната и я прати на челни позиции в икономически аспект.

Председателят на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски" проф. Петър-Емил Митев пък представи книгата, определяйки я за послание, излъчващо заразителен оптимизъм.

Понятията ляво и дясно липсват в книгата, разкри Митев, като уточни, че все пак разграничение има. Той го илюстрира конкретно с цитат на Дзинпин: „Ние няма да се върнем към стария път - левичарския догматизъм, но няма да отидем и в порочния път - дясна либерализация".

Представяйки почетните гости, уважили събитието, проф. Близнашки явно се унесе в мисли за председателя на китайската република и обяви, че бившият президент Петър Стоянов е бил „председател на Република България".

За България Китай е най-важният партньор в Азия, за последните години значително нарасна стокообменът, много китайски компании се възползваха от положителната промяна у нас и работят в страната, изрази задоволството си и президентът Росен Плевнелиев.

Пред аудиторията той обясни, че българският народ знае какво е да мечтаеш и да се бориш за целите си. Китайската мечта за великото китайско възраждане е идеал за проспериращ Китай като незаобиколим фактор. Мечтите на двата ни народа са за мир и просперитет, разтълкува той посланието в книгата на Си Дзинпин.

Плевнелиев отправи призив към народа си повече българи се запознаят с тази книга. Нека народът ни помечтае заедно с китайските си приятели. Нека изковем заедно общото бъдеще за мирен, природосъобразен и достоен живот за всеки на нашата планета, с патос обяви президентът.

Държавният глава приветства издаването на „Китайската мечта" и си пожела колкото може повече българи да се запознаят с модерната история на Китай и визията й за бъдещето. Китай и България се радват на искрено и дълго приятелство. Ние бяхме втората държава, признала Китайската народна република и това ни изпълва с гордост, призна Плевнелиев.

Отношенията ни бяха издигнати до ниво на всестранно приятелство с перспектива да прерасне в стратегическо партньорство, смята родният държавник по отношение българо-китайската връзка. Той бе категоричен, че страната ни подкрепя разширените контакти между институциите и между народите на двете страни, а България като член на Европейския съюз подкрепяла и задълбочаване на партньорствата с Китай. Вярвам, че сътрудничеството ни ще придобива нови измерения и работя за това, отсече Плевнелиев.

След края на събитието държавният глава предпочете да подмине журналистическите въпроси, включително как тълкува изказването на Борисов от вчера, че ГЕРБ може да издигне кандидатурата на жена за президент на изборите през 2016 г. С усмивка Плевенелиев отклони всички питания и гарантира, че след два дни ще има пресконференция, на която ще коментира.