От 2010 година започваме внос на природен газ от Азербайджан в размер на 1млрд. кубически метра годишно.

Тази договорка постигнаха министър-председателят Сергей Станишев и президента на Азербайджан Илхам Алиев по време на срещата си в Будапеща.

Това е много полезно за нас от гледна точка на диверсификацията на доставките, по която работим от доста години, коментира българският премиер.

Преговорите за доставката между "Булгаргаз" и SOCAR ще започнат до една седмица.

Към 2010 година Азърбайджан ще им допълнително количество газ, както и техническата възможност да ги достави.

Вносът ще става през Турция, обясни Станишев.
Водят се разговори успоредно и с турските партньори, тъй като в момента Азърбайджан доставя газ на Турция, Гърция и Италия.

Двамата премиери са обсъдили и развитието на „Набуко".

„Без съмнение отминалата газова криза дава нов политически тласък на проекта и неговата реализация ще спомогне за отстраняване на много от досега съществуващите пречки. Ние винаги сме настоявали това да бъде един от важните общоевропейски енергийни проекти", каза министър-председателят.

Доставките от Азърбайджан не противоречат на „Набуко", посочи още Станишев. Като изрази надежда, че това ще даде допълнителен тласък на проекта да се превърне в реалност.

Станишев е в унгарската столица за участие на срещата на високо равнище по газопровода „Набуко". 

От следващата седмица започват техническите преговори между Булгаргаз и азербайджанската газова компания за конкретните параметри на бъдещото споразумение.

По-рано Станишев и чешкият му колега Мирек Тополанек, чиято страна председателства в момента Евросъюза, са обсъдили предложението за изграждане на терминал за втечнен газ край гръцкия град Кавала и свързването му с България при Димитровград.