На 26 и 27 януари министър-председателят Сергей Станишев ще бъде на двудневно работно посещение в Будапеща за участие в срещата на високо равнище за газопровода "Набуко", съобщи правителствената информационна служба.

Домакин на форума, в който ще участват правителствени и държавни ръководители от страните - производители, потребители и транзитьори на природен газ, е унгарският премиер Ференц Дюрчани.

Премиерът Сергей Станишев ще започне днес разговори за алтернативите на газа. Той пристига в унгарската столица Будапеща ден преди срещата на високо равнище за газопровода "Набуко".

В късния следобед се очаква той да се срещне с президента на Азербайджан, Илхам Алиев, с унгарския си колега Ференц Дюрчани и с председателя на парламента Каталин Сили.

Във вторник в Будапеща започва международната среща за "Набуко".

Ако бъде построен, газопроводът ще свърже централноевропейските страни с държавите от Черноморско-Каспийския регион, които притежават природен газ.

"Набуко" би осигурил алтернативни доставки и би повишил енергийната независимост на Европа.

Трансграничната тръба е съвместна инициатива на газовите компании на България - "Булгаргаз", "Боташ" - Турция, "Трансгаз" - Румъния, МОЛ - Унгария и ОМV - Австрия.

Миналата година към тях се присъедини и германската RWE.

По предварителни оценки газопроводът ще е с дължина 3300 км, 400 км от тях ще преминават през България.

Прогнозният капацитет е 35-31 млрд. куб. м природен газ.