32 деца, 17 жени и около 50 мъже са заловени рано в понеделник сутринта в периферията на София. Около 03:50 часа служители на Магистрална полиция се опитали да спрат две леки коли на Стар Лозенски път между Враня и село Лозен.

Към 13:30 часа от МВР съобщиха, че са установени и задържани 97 нелегални мигранти в ТИР, сред които и 32 деца - сирийци по техни данни.

Единият от водачите отказал да спре на полицаите и се опитал да ги прегази, заяви на извънреден брифинг пред 8 РПУ шефът на СДВР Младен Маринов.

Малко по-късно от МВР обявиха, че след опит за спиране и проверка на една от колите, шофьорът се е опитал да удари служебната кола, застрашавайки живота на  полицай. Минути по-късно автомобилът бил засечен, а водачът и пътникът в колата - задържани. Още 10 от превозваните имигранти са задържани впоследствие, след като са се опитали да избягат и да се скрият в местността.

Задържани са петима българи, които вероятно са в основата на схемата за нелегално превеждане на хора.

При обход на района служителите на реда открили и товарен автомобил и микробус. Край тях имало около сто нелегални имигранти, най-вероятно сирийци. Към момента се установява точният брой на хората, както и тяхната националност. ТИР-ът е иззет като средство за помощ на нелегалния трафик на хора.

На заловените чужденци ще им бъде оказана логистична помощ. Те ще минат медицински прегледи, най-вече да се установи какво е състоянието на децата. Според правилата, те ще минат и проверка от служба "Сигурност".

В зависимост от профила на нелегалните имигранти от Държавната агенция за бежанците се очаква да бъде установено дали ще получат статут на бежанци или на незаконо пребиваващи.

Предстои да се изясни по какъв начин хората са стигнали до София и каква е крайната им цел. След като не са се предали в момента, в който са стигнали на наша територия, вероятно са искали да минат страната транзит, уточни Маринов.

"Натискът на нелегалнтие имигранти е много сериозен, променят се схемите. 120 души на едно място дърпа сериозен ресурс от министерството. Ежедневно имаме между 30 и 50 случая", каза шефът на СДВР Младен Маринов.

Служители на МВР заявиха, че най-много пари отиват за преводачески услуги. Медицинското обслужване на тези хора било безплатно.

По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което ще се изяснява произхода на чуждите граждани, съпричастността на петимата водачи към извършеното престъпление. Акцията е проведена с помощта на Столична община, които веднага са оказали съдействие на СДВР, информираха от МВР.

Това е поредният опит за вкарване на нелегални имигранти в столицата. Обикновено каналджиите използват ранните часове на деня с идеята, че по това време няма много полиция.