Снимка: Emaxpress

От ГЕРБ реагираха на изказванията на Сергей Станишев по повод заменките. От партията са изненадани от поведението на бившия министър-председател.

Десислава Танева от ГЕРБ заяви, че следващата седмица при премиера Бойко Борисов има събиране, на което да се реши проблемът.

„Категорично искаме да докажем, че не става въпрос за държавна помощ", заяви тя.
„Въпросът е да защитим интереса на държавата", заяви Танева.

Тя призна, че в писмото от ЕК няма посочени цифри, с които ще бъдем санкционирани.
Танева отрече ЕК да е изпращала писмо до България, с което ни уведомява, че ще ни бъдат спрени над 3 млрд. евро по програмата за развитие на селските райони.

По думите на депутатката, ЕК ни е отправила препоръки за отстраняване на някои неясноти.
„Имаме двумесечен срок, в който трябва да отстраним тези бележки", каза още Десислава Танева.

Формиран е екип в земеделското ведомство, който да отстрани проблемите. Няма никаква драма, категорична е депутатката от ГЕРБ.

Припомняме, вчера бе получено писмо от Европейската комисия, в което на България се дава 20-дневен срок, за да се докаже, че замяната на територии не е държавна помощ. Според оценката на комисията по конкуренцията в ЕК с редица заменки „неправомерно и селективно подпомогнати определени субекти".

В противен случай комисията ще заведе дело срещу страната ни и може да се наложи санкция в размер на стотици милиони евро.

Междувременно главният прокурор Борис Велчев заяви преди заседание на ВСС, че прокуратурата има амбициозен план за разрешаване на проблема със заменките.