emaxpress
Ситуацията около „Лукойл" е тест за моите министри.  Това заяви премиерът Бойко Борисов, като от думите му стана ясно, че става дума както за икономическия министър Трайчо Трайков, така и за финансовия - Симеон Дянков.

Сега е моментът да проверим дали да прави, че можем и без горивото на „Нефтохим", подчерта министър-председателят пред БиТиВи.

Припомняме, вчера министър Трайков заяви, че можем без "Лукойл" шест месеца, но не е оправдано да губим такъв голям работодател, създаващ работни места.

Според него всеки трябва да поеме отговорност, тъй като е „крайно време да спре той да се занимава с от това дали е окосена тревата до откъде ще дойде горивото." Случилото се е тест за всички, отново подчерта Борисов.

По думите му преди да даде съгласието си отнемане на лицензите за данъчните складове на „Лукойл" министрите му са го уверили, че няма да има трус в системата.

Той отново подчерта, че няма война между кабинета и рафинерията - има изпълнение на закона и добави, че за 22 години досега никой не се е осмелявал, когато трябва, да се прилагат законите.

Борисов обясни, че още преди година и половина с „Лукойл" е коментирана темата за наличието на контрабандно гориво. „Затова задължихме на всички места, където тече гориво, да бъдат поставени фискални устройства, които да отиват в митниците и данъчните служби. Така веднъж за винаги ще се прекрати контрабандата на гориво", поясни той.

Министър-председателят не пропусна и този момент да „захапе" предишното управление, в частност експремиера Сергей Станишев. Станишев много добре си спомня, че неговата партия години наред не го правеше това", каза той и допълни, че „депутатите на Станишев са хващани с пари по границата".

„Към днешна дата има издадена заповед от Агенция „Митници", с което заводът е спрян. Оттук нататък се прилага законът. Българските граждани трябва да ни подкрепят в тази стъпка. Никой премиер не желае да затвори най-големия си комбинат, но когато става дума за закон, той трябва да се изпълни", каза премиерът.

Той изрази своето разбиране, че става дума за най-големия завод в страната и за тях е значително по-трудно да приложат изискванията. „В крайна сметка те имаха 1 година, но умишлено чакаха последния момент. 22 години от революцията насам не са монтирани тези устройства, продължи той, ако беше нещо хубаво, да са го направили."

По думите му проблем с бензиностанциите няма да има, но такъв може да възникне с танкерите, които чакат.

„Има непреработен петрол в рафинерията. Аз се надявам митниците да намерят начин да контролират този петрол да бъде преработен и да бъде захранена авиацията", заяви министър-председателят.

Борисов отрече затварянето на рафинерията да е отговор към Русия заради АЕЦ „Белене": За Русия най-важният проект беше „Южен поток" - той е изгоден за България, седнахме и го подписахме. Бургас - Александруполис е крайно неизгоден за България и затова още от първия ден го зачеркнахме. По АЕЦ „Белене" ние просто няколко пъти казахме, че са важни цената и сигурността. Ние в момента преговаряме за цена".

Премиерът отново подчерта, че не руснаците са ни дали на съд, а взаимно сме се дали на съд. „Както те са ни дали в Париж, така ние ще ги дадем в Женева", подчерта той, допълвайки че заради тези разминавания двете страни ще трябва да отделят по 5-6 милиона евро за адвокати.

„Няма война между нас и руската компания за ядрени реактори - има отстояване на интересите на „Росатом" и България", посочи премиерът.

Запитан за приятелските му отношения с шефа на „Лукойл" Валентин Златев, Борисов заяви: „Говорите за приятелството ми с Валентин Златев все едно сме любовници". Премиерът за сетен път повтори, че с тези, с които играе тенис, карти и са му приятели, не коментира работни теми. Той подчерта, че "работи от 07.30 до 22.00 часа и ако и тогава го занимават със служебни въпроси, тотално ще изпуши."