Върховната рада и правителството на Украйна отказаха да се подчинят на решението на президента Юшченко за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори, предаде ИТАР-ТАСС.

Припомняме, Юшченко обяви решението си за разпускане на парламента късно снощи.

Декретът на Юшченко за разпускане на парламента влезе в сила тази сутрин, след като беше публикуван в украинския „Официален вестник".

На извънредно заседание мнозинствата от депутатите във Върховната рада подкрепиха обръщение към държавния глава с молба за отмяна на указа за разпускане на парламента. Депутатите смятат, че той е издаден в нарушение на Конституцията.

Тази сутрин управляващото мнозинство е сезирало Конституционния съд на Украйна по казуса с разпускането на парламента, според информация на агенция „Интерфакс". 53-ма депутати от парламентарната коалиция са подписали обръщение до конституционните съдии с молба в 5-дневен срок да разгледа случая.

По-рано украинските парламентаристи приеха обръщение, с което изразяват готовността си за сътрудничество с всички народни избраници, независимо от тяхната принадлежност към различни партии или фракции.

Радата забрани на правителството да отделя средства за провеждане на предсрочните избори, насрочени за 27 май.

Правителството прие постановление, в което указът на Юшченко се обявява за недействителен.
То е било прието почти единодушно от министрите. Срещу него са гласували само министрите на външните работи и на отбраната.

Пипомняме, че украинският президент от своя стран нарече "неконституционно" парламентарното мнозинство.

Заради извънредните събития в Украйна Виктор Юшченко отложи посещението си в Москва, за където трябваше да отпътува днес.
Той е обсъдил отлагането на визитата с руския президент Путин по телефона.

През последните дни Киев беше разтърсен от протести, както на противници, така и на привърженици на управляващите.