Киев за пореден ден беше разтърсен от протести на пропрезидентски и пропремиерски поддръжници, отбелязва РИА „Новости".

Политическата криза в Украйна се задълбочава, коментира АФП.

Президентът Виктор Юшченко поиска от правителството да престане да политизира правоохранителните органи и да утвърди със закон основните положение от подписаното през август миналата година споразумение за национално единство. През последните седмици управляващата парламентарна коалиция в Украйна се увеличи с 11 души и вече има 260 представители в 540-членната Върховна рада. Ако тенденцията се запази, ще може да се предприемат нови ограничения на правомощията на държавния глава.

Украинският премиер и лидер на „Партията на регионите" Виктор Янукович призова президента Виктор Юшченко "да уважава гледната точка на украинския народ".

Ако президентът изповядва принципите на демокрацията, то той трябва да уважава избора на украинския народ независимо от своите пристрастия, каза Янукович пред 100-те хиляди поддръжници на коалиционното правителство, събрали се на Европейския площад в центъра на Киев.

Участниците в митинга възприеха положително изказването на Янукович, че коалицията и правителството "не се поддават на ултиматуми". "Няма да приемем от президента и опозицията ултиматуми, които са извън полето на правото и конституцията", заяви украинският премиер. Той нарече антиконституционни действията на опозицията, която иска Юшченко да разпусне парламента.

През последната седмица партиите на Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко полагат усилия да лишат от кворум Върховната рада, с което ще я поставят извън закона.

Според неофициална информация указът за разпускане на украинския парламент вече е написан от президента Юшченко.

Припомняме, че вчера украинският президент се обърна към депутатите с послание, в което нарече парламентарното мнозинство антиконституционно.

"Конституцията определя ясни времеви рамки за формирането на коалиция и нейния характер - но основата на парламентарни фракции, а не на индивидуално или групово членство." - се казва още в обръщението на Янукович.