Бившият чешки президент и известен евроскептик Вацлав Клаус заяви, че е публикувал своя петиция срещу бежанците и имигрантите, които в момента заливат Европа, предадоха световните информационни агенции.

Той очаква тя бързо да набере подкрепа. Надява се хиляди негови сънародници да я подпишат. Тя идва в отговор на инициатива на учени в подкрепа на бежанците.

В документа бившият държавен глава настоява пред властите за подсилване охраната по границите, за да бъдат защитени гражданите, неприемане на налаганите квоти за имигранти и запазване на сега съществуващото законодателство.

Проучване показва, че по-голямата част от чехите считат случващото се в момента за голям проблем, но докато в страната вече се проведоха демонстрации срещу приемането на поток от хора от Близкия изток и Африка, то в същото време други инициативи призоваха да се помогне на хората в нужда.

Наследникът на Клаус на поста Милош Земан също наскоро изрази притеснението си от имигрантите.

Според него, те могат да внесат в Чехия тероризъм, болести и да си направят гета. Земан предупреди, че заедно с бежанците на територията на Чехия могат да влязат и клетки на "Ислямска държава"и да извършат терористични актове, както в Париж, Лондон и Мадрид.

Според него по-големият брой бежанци са икономически имигранти, отколкото действително бягащи от войната. Освен това тези, които били в Чехия, не искали да работят.

Поради културни разлики тези хора няма как да се интегрират, опасява се президентът Земан. Около 15 000 бежанци Чехия смята да интегрира и са легално пребиваващи. Има и такива, които са незаконни и властите следят дали не нарушават чешките закони. Чехия също смята да разполага войска по границата си, ако се окаже, че   европейската защита не може да сработи.