Чешкият държавен глава Милош Земан се притеснява, че бежанците могат да внесат в Чехия тероризъм, болести и да си направят гета, съобщават местни медии.

Според него бежанският поток от Близкия изток и Северна Африка носи три основни риска, а именно - зарази, тероризъм и вероятност бежанците да си направят гета.

Земан предупреди, че заедно с бежанците на територията на Чехия могат да влязат и клетки на "Ислямска държава" и да извършат терористични актове, както в Париж, Лондон и Мадрид.

Според него по-големият брой бежанци са икономически имигранти, отколкото действително бягащи от войната. Освен това тези, които били в Чехия, не искали да работят.

Поради културни разлики тези хора няма как да се интегрират, опасява се президентът Земан. Около 15 000 бежанци Чехия смята да интегрира и са легално пребиваващи. Има и такива, които са незаконни и властите следят дали не нарушават чешките закони. Чехия също смята да разполага войска по границата си, ако се окаже, че   европейската защита не може да сработи.