Рано е да се каже дали Близанков трябва да се откаже от депутатски си имунитет, но ако се открие необходимост да бъде разследван, няма да имам колебание да поискам сваляне на имунитета му.

Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на ВСС.

Припомняме, в коментар за изявленията на новия военен министър, че е заварил фрапиращи нарушения в МО, ексминистърът Близнаков изяви готовност да се откаже от имунитета си при необходимост.

Велчев допълни, че вчера е разпоредил на военноокръжния и на градския прокурор да образуват досъдебно производство за военните имоти.

Велчев каза още, че ако се установят фактите, изнесени в медиите, съответните длъжностни лица ще бъдат подведени под отговорност.

Главният прокурор добави, че вече е получил декларацията, с която Румен Петков се отказва от имунитета си.
Това, кога ще бъде разпитан обаче зависи от тактиката на разследването, уточни той.

Относно делото срещу Волен и Капка Сидерови, Велчев заяи, че ако един митинг е разрешен, то тогава нищо не може да се направи.

Що се отнася до изявлението по-рано днес на Сидеров в ефира на Нова телевизия, че Велчев участва в търговско дружество, главният прокурор заяви, че дейността му в дружеството е прекратена от 2004г. и документите за това са в СГС.

Велчев заяви, че не може да коментира разработка „Сови", защото когато документите пристигат в прокуратурата, не се знае какво име носи оперативната разработка.

Припомняме, става въпрос за разследване на ГДБОП във връзка със сигнал за „черна каса" на ДПС от търговията с дървен материал.

Вчера в официално изявление вътрешният министър Михаил Миков обяви, че това разследване не е потвърдило сигналите.