Двама членове на “Джамаа ал Исламия”, ислямистка мрежа, свързана с терористичната мрежа на “Ал Кайда”, са заподозрени в терористичните атаки в ресторантите на остров Бали, предадоха информационните агенции.

Припомняме, че тогава в три заведения в курортите Кута и Джимбаран загинаха най-малко 26 души.

Полицията разпространи снимките на телата на тримата атентатори самоубийци, както и любителски кадри, заснети преди взривовете.

От органите на реда предполагат, че самоубийците са работели с още трима души, които най-вероятно все още се намират на остров Бали.
Причината за подобно твърдение е, че адските машини са били задействани с мобилни телефони.

Полицията е заподозряла, че задкулисните участници в престъплението са двамата екстремисти от Малайзия - Азахари бин Хусин и Ноордин Мохамед Топ.

За тях се смята, че са организирали терористичните атаки на 12 октомври 2002 г. в курорта “Кута бийч” на остров Бали, при които бяха убити над 200 души. Тогава атаките бяха свързани също с “Джамаа ал Исламия”.

От 2002 г. досега са били арестувани десетки членове на ислямистката организация в Индонезия, Малайзия и Тайланд. Експерти обаче предупреждавата, че през този период се е появило ново поколение екстремисти, които вероятно са се подготвяли за нова вълна прояви на насилие.

Междувременно властите в Тайланд засилиха охраната си около туристическите обекти в страната. Предполага се, че екстремистите в южен Тайланд са в тесни връзки с радикалистите в Индонезия и Малайзия.

Международната общност осъди остро терористичните атаки в Бали. Генералният секретар на ООН Кофи Анан определи случилото се като “коварен удар”.

Германският канцлер Герхард Шрьодер заяви, че случилото се ще засили решителността на международната общност в борбата с тероризма. Британският премиер Тони Блеър обяви, че неговото правителство е готово да помогне. Говорителят на Белия дом също предложи помощта на САЩ.