Турция засили острия тон към Сирия след инцидента в петък, съобщава Ройтерс.

Припомняме, тогава артилерийски снаряд, изстрелян от Сирия, се взриви в турския град Акчакале в окръг Шанлъурфа. Нямаше загинали, но бяха нанесени щети на няколко сгради, тъй като снарядът попадна в жилищен квартал.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви пред журналисти в Ню Йорк, че Анкара е съобщила за инцидента пред представители на ООН и НАТО. Искам обществото да знае, че ако подобни инциденти в близост до нашите граници продължават, ние запазваме правата си и ще ги упражним, категоричен бе той, цитиран от CNN Turk.

През април турските власти обявиха, че петима души, измежду които двама официални лица, са пострадали при стрелба в сирийския бежански лагер в Килис. Тогава премиерът Ердоган заяви, че всеки „сирийски елемент, който приближи турската границата и има съмнения, че е представлява заплаха, ще бъде преследван като военна цел".

В края на август Турция настоя ООН да предприеме мерки, чрез които да задържи сирийците, принудени да напуснат домовете си, в Сирия. По-рано днес стана ясно, че манитарната криза в Сирия има потенциала да се превърне в истинско бедствие.