Хуманитарната криза в Сирия има потенциала да се превърне в истинско бедствие.
Това сподели заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Еймъс по време на срещата с българския външен министър.

Регистрираните сирийски бежанци, напуснали страната, са 300 хиляди, но по оценки на неправителствени организации техният брой може да достигне до 700 хиляди.

"Допълнително безпокойство предизвикват милионите разселени вътре в страната, които могат всеки момент да прекосят границата към някоя от съседните страни. Така
сирийските бежанци могат да се увеличат многократно",
подчерта Еймъс.
Тя информира, че хуманитарната помощ на ООН достига до бедстващите основно чрез Червения кръст/ Червения полумесец и местни организации, но често пъти, поради съображения за сигурност, хуманитарните работници не могат да достигат до всички
точки на конфликта.

Еймъс изрази своето голямо задоволство от работата си с българския еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

"Ние следим внимателно ситуацията в Сирия, защото тя е географски близо и има
български граждани, които живеят там
", заяви от своя страна българският външен министър Николай Младенов.

След продължителен конфликт тъканта на обществото се разрушава, затова трябва да отделим специално внимание на малцинствата, които са най-уязвими, да работим с техните лидери и да знаем от какво ще имат нужда след края на конфликта, отбеляза той и се ангажира да информира зам.-генералният секретар на ООН за исканията на представители на сирийски общности, които му бъдат предадени.

В последния ден от участието на българската делегация в 67-а сесия на Общото събрание на ООН Николай Младенов разговаря със своя гръцки колега Димитрис Аврамопулос. Двамата обсъдиха заседанието на двете правителства, което ще се състои преди края на годината, както и скорошното откриване на ГКПП "Маказа".

По-рано от името на Република България външният министър подписа комюнике за установяване на дипломатически отношения с Република Южен Судан.