Обилните валежи в бургаския регион буквално наводниха регионалната библиотека "П. Яворов", съобщава burgasinfo.com.

Сериозно засегнато е хранилището на библиотеката, в което се съхраняват над 200 хиляди тома литература. Водата е достигнала стелажите, които са се счупили и застрашили едни от най-старите книги във фонда на библиотеката.

Сградата на библиотеката
Спешна акция е наложила преместването на 36 хиляди тома, издания от Освобождението до 1944 година и част от фонда с книги до 70-те години на миналия век.

Поразеното хранилище е в двора на старото училище "Братя Миладинови". Частичен ремонт е спрял теча, но библиотекарите са установили, че този път вода е избила на друго място.

Преди ден спряхме теча около прозорците, каза завеждащият читалнята "Владимир Василев", която пък е в подблоковото пространство на к-с "Братя Миладинови".

И там е избила вода - в залата за читатели. Причината обаче се оказала в затлачените олуци на плочата от тонове смет.

Валежите унищожиха реколта от 30 000 дка
                                    Още...

От нерегламентираното сметище са извозени един самосвал боклук, включително хранителни отпадъци, солидно количество строителни материали и ненужни вещи.
Директорката на библиотеката посочи, че два пъти в годината се наема фирма, за да изнесе натрупания боклук.

Няма ли начин общината да контролира и санкционира недобросъвестните граждани. Да поставят камери, ако е необходимо, предложи тя.

За момента най-сухо се оказва мазето на детския отдел в к-с "Изгрев", което е приютило 36 хиляди тома. И това помещение обаче не е особено подходящо за съхранение на книги - двата етажа на детския отдел на библиотеката също капят.

Иначе ситуация в бургаския регион, причината от дъждовете, остава затруднена.  Езерото „Вая" отново заплашва да излезе от коритото си.

Две от рисковите зони - околовръстният път за Созопол и кръстовището за Меден рудник и Созопол са под вода, въпреки усилията на Гражданска защита за отводняването им.