Над 30 000 декара земеделски земи засадени с пшеница и рапица и близо 6 000 декара гори са под вода заради обилните валежи в района на градовете Елхово и Болярово.

За това алармира кметът на община Елхово Петър Киров пред Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Растенията са почернели и изгнили, тъй като наводненията продължават вече месец, допълниха членове на АЗПБ от Елхово.

Според техни данни, които съвпадат с тези на Института по метеорология и хидрология  към БАН, в района само през вчерашния ден падналите валежи са над 20 литра на квадратен метър, а за февруари са се изсипали близо 190 литра вода на квадратен метър.

При нормални климатични условия в района такова количество дъжд пада за девет месеца, коментираха земеделците.

В момента нивите ни са наводнени, тъй като земята не може да попие огромното количество вода. Заради обилните валежи има вероятност да пропадне засяването на пролетните култури кориандър и слънчоглед. Причината е, че кориандърът се сее през февруари, но заради валежите  не можем да работим на полето, тъй като почвата е мокра, обясниха фермерите.

И допълниха, че засаждането на слънчоглед също е пред провал в случай, че валежите продължат до края на този месец.

Река Тунджа вече излиза от коритото си, а нивото на водата в нея е над 3 метра, сочат данните на института по метеорология и хидрология. В случай, че прелее ще наводни отново площите, оплакаха се земеделци от региона.

Освен обилните валежи на дъжд през последния месец, друг фактор за кризисната обстановка в района е и огромното количество сняг, което падна в началото на февруари и вследствие на повишаване на външните температури той започна да се топи.

Производители от Ямболския регион коментираха, че притесненията за тазгодишната реколта са започнали още в края на декември, тъй като тогава за едно денонощие се е излял над 60 литра дъжд на квадратен метър.

Председателят на АЗПБ Христо Цветанов съобщи, че в района на Свищов, Никопол, Белене и Ценово към момента над 20 000 декара изорана земеделска земя и площи засети с пшеница, ечемик и рапица са под вода.

Причината за наводнението е високото ниво на река Дунав, в следствие на което се покачва и нивото на подпочвените води, които заливат земеделските площи. 

Заради кризисната ситуация в цялата страна от АЗПБ поискахме спешна среща със земеделския министър Мирослав Найденов, като всеки момент очакваме потвърждение за нея от кабинета му.

Ще настояваме пред министър Найденов представители от АЗПБ да бъдат включени в групите на регионалните координатори, които обследват и констатират щетите вследствие на наводненията, заяви главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров.

Той допълни, че се очаква на тази среща министъра да разясни схемата за изплащане на обезщетения на земеделските производители, на които площите им са пропаднали на 100 процента в следствие на наводненията.

От своя страна кметът на Елхово обеща да съдейства на АЗПБ и да предостави актуални данни за количествата вода, които са паднали, както и за цялостната ситуация в общината, които да бъдат представени на министъра.

Междувременно от земеделското министерство съобщиха, че в петък министър Мирослав Найденов ще посети засегнатите региони от обилните валежи в Елхово и Болярово.

Той ще се срещне със земеделските производители от района, за да обсъдят начините за обследване и констатиране на щетите.

Също така и схемата за изплащане на обезщетения на земеделските производители, на които площите им са пропаднали на 100 процента вследствие на наводненията.

В началото на следващата седмица министърът ще се срещне и с ръководството на Асоциацията на земеделските производители в България, за да обсъдят и кризисната ситуация за стопаните покрай дунавските общини с опасността от преливането на река Дунав.