Като криминално престъпление шефът на БЗС д-р Николай Шарков определи обиколките на американски зъболекари из български села, за да извършват безплатна зъболекарска помощ.

Припомняме, още вчера зъболекарският съюз реагира с остра декларация срещу това.

Такива хора трябва да бъдат преследвани, категоричен бе Шарков. Според него американски зъболекари могат да практикуват в Европа и България, но само след като преминат европейските процедури и българското законодателство за признаване на професионалната им квалификация.

Д-р Шарков коментира и видяното в репортаж на една от националните телевизии по темата - как на 60-70 жена са извадени 5-6 зъба едновременно. Аз не видях никъде апарат за кръвно налягане, коментира той и посочи, че излъченото в репортажа категорично е извън правилата за добра практика.
Това е безобразие, категоричен бе д-р Николай Шарков.

Той също така смята, че българите имаме изкривено мислене по отношение на собственото си здраве. В момента в България на 1 зъболекар се падат 900 души. За да не останат без зъболекар малките населени места, от БЗС са намерили начин за стимулиране на зъболекарите. 20 % върху възнаграждението получава стоматолог от малко населено място.

Според д-р Николай Шарков ще има връщане към малките населени места, защото големите градове са пренаселени от стоматолози. Предстои да бъдат обсъдени на конференцията въвеждането на специални европейски изисквания за зъболекарските помощници.

От 2007 година досега над 600 български стоматолози са напуснали България, за да работят в страни от ЕС. По думите на д-р Николай Шарков в европейски мащаб намалява интересът към зъболекарската професия заради засилената регулация към нея. В България обаче все още няма такъв отлив.