Пореден скандал разтърси българското здравеопазване. Един от ежедневниците ни публикува материал, от който става ясно, че американски зъболекари лекуват безплатно възрастни хора от девинското село Селча с мобилна клиника. Изданието посочва, че лекарите работели в ученическата столова.

Това е скандално. Нарушени са европейските норми за лечебната дейност на територията на ЕС. Така председателят на УС на Българския зъболекарски съюз (БЗС) - д-р Николай Шарков, коментира публикувания материал.

Той подчерта, че това не е прецедент и припомни, че в близкото минало имаше няколко такива подобни опита, при които здравното министерство е взело адекватни мерки.

Шарков каза още, че здравният министър д-р Стефан Константинов ще бъде сезиран за случая.

Ние дори не знаем дали тези хора са имали дипломи за зъболекари, може би са били някакви хора с измислени дипломи, каза Шарков и запита: „За каква стерилност става въпрос в една ученическа столова?"

По думите му пораженията от едно такова лечение могат да бъдат повече от сериозни, още повече, че са вадени предимно зъбите на възрастни хора - манипулация, за която се изисква абсолютна стерилност в зъболекарския кабинет."

Представете си, че отивам в САЩ, в планинския щат Монтана, разтварям си мобилния куфар с инструментариума, влизам в една кухня и започвам да лекувам местното население, което не е виждало зъболекар 20 години. Какво ще се случи? Аз на петата или най-късно на десетата минута ще бъда арестуван за нарушаване на щатските и федералните закони, обясни председателят на БЗС.

Той посочи, че зъболекарите са поканени лично от кмета на село Селча - Венелин Опов, който по думите му не познава законите в България. „

Зъболекарите извън ЕС са подложени на специална процедура за признаване на дипломите и право да работят в България," подчерта д-р Шарков и допълни, че те трябва да се регистрират лечебно заведение, а също и да се регистрират в съответната зъболекарска районна колегия на Българския зъболекарски съюз,за да се гарантира, че спазват правилата на добрата медицинска практика, както и етичните правила на БЗС.