Журналистът на Ал Джазира Питър Грест, който лежа в затвор в Кайро напусна Египет и отпърува за родианата си Австралия, предаде Ройтерс.

Грест прекара 400 дни в затвора по обвинения, че е помагал на терористичната групировка "Мюсюлмански братя".

Няма обаче официална информация за съдбата на двамата му колеги - канадско-египетския гражданин Мохамед Фахми и египтянинът Бахер Мохамед, които също бяха хвърлени в затвора.

Тримата получиха присъди между 7 и 10 години лишаване от свобода, а сред обвиненията им имаше и такива като разпространяване на лъжи с цел подпомагане на "Мюсюлмански братя".

Годеницата на Фахми заяви, че се надява той скоро да бъде освободен от затвора Тора и да се завърне обратно в Канада. По думите й, процесът по екстрадицията му е на финалната права.

Времето на освобождаването на Грест се оказа изненада. То става само няколко дни, след като Египет преживя една от най-кървавите военни атаки от началото на конфликта насам. Тогава повече от 30 членове на силите за сигурност бяха убити в Синай, а президентът Абдел Фатах ал Сиси заяви, че не е в настроение за компромиси.

На свой ред Ал Джазира заяви, че кампанията й за освобождаването на журналистите няма да свърши, докато и тримата не бъдат освободени. Медията топката към египетсите власти, заявявайки, че благоприятното развитие на случая е в ръцете им и че именно освобождаването и на останалите двама журналисти е това, което трябва да направят.