Върховният съд на Египет нареди преразглеждане на дело срещу трима журналисти, работещи за телевизия „Ал Джазира", като се мотивира, че са отчетени процедурни недостатъци при провеждането на процеса срещу тях миналата година. Това обявиха адвокатите на журналистите, предаде Ройтерс.

Австралиецът Питър Грест, кореспондент на медията в Кения, канадско-египетският гражданин Мохамед Фахми, шеф на англоезичния вариант на телевизията в Египет и египетският гражданин и продуцент Бахер Мохамед бяха задържани в края на 2013 година. Те получиха от 7 до 10 години затвор по обвинения, че са помагали на „терористичната организация Мюсюлмански братя" и че са представяли грешна информация, опозоряваща Египет.

Процесът е осъждан от организации за човешки права и западни правителства, също така ООН постави под съмнение независимостта на правосъдната система в Египет. Случаят също доведе до напрежение между Египет и Катар, където е базирана централата на „Ал Джазира".

На първото съдебно изслушване защитата ще поиска пускане на журналистите под гаранция. Според двама адвокати новите процедури могат да започнат в рамките на месец, въпреки че съдията не е определил точна дата.

„Те няма да бъдат освободени до явяването си пред новия съдебен състав, който ще реши дали да ги освободи или не", каза адвокатът на Грест и Мохамед.