Община Царево трябва да си влезе в правомощията и да освободи пътя до плажа Силистар. Това разпореди Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В съобщение до медиите ведомството пояснява, че Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас е изготвила предписание до кмета за предприемане на мерки за осигуряване на достъп през общинските полски пътища.

Припомняме, охранители искат незаконно такса за достъп до плажа Силистар. Туристите, които отказали да платят 10 лв., за да стигнат до морето по пътя, минаващ през частен терен, са били дърпани и блъскани.

До онзи ден на преминаващите към плажа по този път неколцина охранители са взимали такса от 5 лева. Те са назначени като частна охрана от собственика на терена. От сутринта на неделния ден те са обявили двойна такса.

От екоминистерството поясняват, че миналата седмица при проверка на плажа експерти от регионалната инспекция са установили, че ползвателят на частни земеделски земи - фирма „Зона Х" ЕООД, няма изискуемото по закон съгласуване с РИОСВ-Бургас. Тъй като имотите са разположени на територията на Природен парк „Странджа", за извършването на всякакви дейности е необходимо съгласуване с регионалната екоинспекция. Незабавно до „Зона Х" ЕООД е била изпратена покана за съставяне на акт. Ще бъде наложена глоба в размер на 10 000 лева.

Проверяващите са установили, че от „Зона Х" ЕООД са представили в община Царево договор със собствениците на имоти за ползването на терените им. Съгласно него наемателят е с право да ползва имотите в периода 1 юни - 30 септември тази година. Той се задължавал да ги експлоатира по предназначение. Трябвало да ги облагороди с временни заграждения и да обособи пътеки за лесно и удобно преминаване на хора и автомобили.

Ангажимент на общината е да упражнява контрол върху всички дейности, касаещи достъпа до плаща и общинските терени, категорични са от екоминистерството.

Освен това РИОСВ е подготвила и принудителна административна мярка на фирмата. Тя била за спиране на дейността и обособяване на зона за временен престой на автомобили.