Огнената стихия се разпространява в Израел, като опустошава големи райони в северната част на страната, съобщи БиБиСи.

Припомняме, пожарите избухнаха преди два дни в планината Кармел, намираща се в близост до град Хаифа. Въпреки значителната помощ, която израелските власти получават от други страни, измежду които и България, пожарът все още не може да бъде овладян.

БиБиСи цитира служител от пожарните екипи, който е посочил, че огнеборците са далеч от потушаването на пламъците. Освен 40-те надзиратели, чийто автобус беше погълнат от пламъци в първия ден на пожара, днес жертва стана и 16-годишен доброволец, участващ в гасенето.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова международната общност за още помощ. За момента такава са оказали България, Кипър, Гърция, Турция, Египет и Великобритания. Нетаняху се обърна с конкретна молба към правителствата на Германия, Холандия, Норвегия, Финландия и Белгия.

БиБиСи обаче посочва, че населението в засегнатите райони обвинява властите за бавните им според него реакции и действия след избухването на пожарите.

За момента стихията е опустошила площ от 3 240 хектара, по-голямата част от която са горски масиви. От района на пожара са евакуирани 17 000 души, измежду които от осъдени от затвор, намиращ се в обсега на пламъците.

БиБиСи допълва, че е започнало и разследване, което да установи дали пожарите за умишлено причинени. По подобно обвинение бяха задържани двама души, които впоследствие бяха освободени.

Сухото време благоприятства разпространяването на огъня. Израел преживя най-горещото си лято за последните 60 години.