Десетки души са загинали в горски пожар в Израел, съобщи БиБиСи. Огнената стихия е избухнала в планината Кармел, намираща се в близост до северния град Хаифа.

От района са евакуирани стотици хора, измежду които и затворници, излежаващи присъди в близост до пожара.

Към момента официално се съобщава за 40 жертви на бедствието. Според информация на АФП те са пътували в автобус, който е попаднал в огнен капан. Повечето от жертвите са били служители на затвора, участвали в евакуацията на лишените от свобода.

Към мястото на стихията са изпратени стотици пожарникари, подпомагани от доброволци. В акцията по гасенето се включиха и хеликоптери. Пред „Jerusalem Post" официални лица са посочили, че към момента огнеборците не могат да се справят с огъня.

Не е ясно и какво е причинило и стихията, обхванала площ от близо 325 хектара. Световните агенции припомнят, че това лято в Израел бяха регистрирани рекордно високи температури. Последвалата есен, през която почти нямаше дъждове, спомагат за бързото разпространяване на горските пожари.

Премиерът Бенямин Нетаняху определи пожара за бедствие с невиждан мащаб и посочи, че спасителните екипи са натоварени максимално, за да спрат огъня.