Депутатите подхванаха бюджета на съдебната власт за следващата година, след като в началото на днешното заседание гласуваха най-накрая член първи от държавния бюджет.

434 милиона лева разходи са заложени в бюджета за 2014 за съдебната система.

Според ГЕРБ обаче това е санитарният минимум, с който може да работи съдебната система.

Опозицията е притеснена, че няма да достигнат парите за реформата в съдебната власт. Натрупаният дефицит вече в бюджета на съдебната власт е с около 16 милиона лева.

ВСС обаче поиска с около 108 милиона лева повече от предвидените от МС. За да се справят с липсата на достатъчно средства висшите магистрати се опитват да прекроят съдебната карта, според опозицията.

505 са свободните бройки в системата на правоприлагането.

Цецка Цачева изтъкна, че парите в бюджета не стигат за редица секторни политики. Ако трябва да избираме по-малкото зло, за да разпределим това, с което разполага държавата, то не трябва да е за сметка на средствата, с които разполага съдебната система, категорична е тя.

Само 3 милиона лева ще похарчи съдебната система за съдебен преводач - фигура, която вече ще е задължителна за родното съдопроизводство. Според Цачева предварително се обрича системата на дефицит. Лев няма предвиден в настоящия бюджет за електронното правораздаване, посочи тя.

От ГЕРБ са притеснени, че страната ни няма да може да отговори на критиките на ЕК за реформата в съдебната система.

Очевидно някой се опитва да пречи на съдебната система, каза и Димитър Лазаров. Той припомни, че в Закона за СРС е предвидено, че заявителят на СРС-та ще трябва да ги плаща.
Лазаров припомни на депутатите, че такъв заявител е и съдът, но пари за това перо не са предвидени в бюджета на съдебната власт.

Десислава Атанасова пък видя недостиг на пари за съдебно-медицински експертизи. И през следващата година няма да се гарантира бърза и ефективна съдебна система, подчерта тя.

В крайна сметка за бюджета на съдебната власт бяха 94 депутати, 40 против, 4 гласуваха „въздържал се".

След двудневни дебати по бюджет 2014, днес народните представители приеха ударно член 1 от бюджета, отнасящ се до заложените приходи и разходи на държавата през следващите 12 месеца.
Без дебати пък бяха приети бюджетът на Сметната палата и на Президентството.
Междувременно без дискусии бе приет бюджетът на МП. От 138 гласували, за бюджета на МП бяха 86, 25 против, 27 въздържал се.
Приемането на бюджета за отбрана бе приет след остър дебат между ГЕРБ и Мая Манолова. През 2014 бюджетът на МО е в размер на 1,080 милиарда лева.
В словесни нападни премина и приемането на бюджета на вътрешното министерство.Предвидените разходи в бюджета на силовото министерство са в размер на 999 556 000 лева, а очакваните приходи - 174 638 000 лева.
След спорове кой е по- специален НС прие и бюджетът на социалното министерство.