emaxpress
В близките няколко месеца предстоят още акции, които целят разкриване на схеми за източване на ДДС и контрабанда. Това заяви премиерът Бойко Борисов в ефира на БНТ.

Той коментира днешната операция с кодовото име „Дедесарите", при която бяха задържани лица, регистрирали фирми с фиктивна търговска дейност. По думите му тя е една от многото подобни, които тепърва ще се случат.

Борисов изтъкна, че чрез тези операции ще може да се запълни част от дупката в държавния бюджет. Той посочи, че в предстоящите акции ще бъдат ангажирани  МВР, ДАНС, прокуратурата

Допълнително трябва да спестим още 500 милиона лева, изтъкна още премиерът и допълни, че операциите ще бъдат факт до края на август или септември месец.

Винаги съм твърдял, че най-добрата антикризисна мярка и това, което ГЕРБ може най-добре и го доказва, е борбата с корупцията и престъпността и източването на държавата, посочи Борисов. Според него един от най-сериозните проблеми в тази насока е контрабандата на цигари, която трябва да бъде пресечена.

Направихме куп мерки, за да финализираме годината с нисък дефицит, изтъкна още Борисов, коментирайки състоянието на бюджета. Трябваше да приемем бюджет с целия дефицит на предишното правителство, отбеляза премиерът и коментира, че тогава опозицията е „нямало да говори".

По отношение на дефицита сме от най-добрите в Европа, посочи Борисов. Според него не е страшно да ползваме малко от фискалния резерв, който по думите му ще бъде възстановен впоследствие.

Премиерът не даде категоричен отговори дали ще се намали фискалният резерв при актуализация на бюджета. Въпреки това той посочи, че засега няма такава необходимост.

Запитан дали е доволен от събираемостта в бюджета, Борисов заяви- никой не може да бъде доволен, поради това, което се случва в икономиката, няма как да има повече приходи. Няма държава в Европа, в която да има добра събираемост на приходите в момента. Кризата свива потреблението и съответно приходите от данъци намаляват, обясни министър-председателят.

По думите му проблемът на цяла Европа е, че хората са свикнали да живеят по-добре от това, което позволяват реално възможностите им. Сега всички в Европа се тресат, отбеляза той.

Запитан как ще коментира изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, а именно, „че бързият влак идва, голямата заплаха е нарастващият бюджетен дефицит", Борисов отговори: България беше ударена от товарния влак и сега дали ще ни удари бързият влак, не е важно. Ние вече сме размазани като икономиката и важното е да се махнем от коловоза, изтъкна още той.