Стартира специализирана полицейска операция „Дедесарите" срещу групата на Дон Корлеоне.

Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

Задържани са общо 15 лица.

Основните обекти в цялостата схема са от 6 до 8 лица, допълни министър Цветанов.

Групата е използвала слабо грамотни лица от ромски произход, които са регистрирали фирми с фиктивна търговска дейност, които са издавали фактури за несъществуващи стоки и услуги на дружества с реална дейност.

По първоначални данни групата е ощетила държавата с над 40 милиона лева, предотвратено е източването на още 15 милиона лева.

Спечелените суми те ползвали за лихварска дейност. Отпускали кредити на бедни хора срещу непосилни лихви, а после ги принуждавали със сила и заплаха да прехвърлят имуществото си към "дедесарите".

Според направения анализ, групата е действала близо 5 години.

Дон Корлеоне е 56-годишен криминално проявен, който се е занимавал в документни измами.

Той и неговите авери са криминално проявени, повечето от тях са се занимавали с документни измами, хазарт, кражби, данъчни престъпления, противозаконно отнемане на МПС.

При ареста му, в него били намерени 11 000 лева.

Проверявани са 18 адреса в столичните квартали „Люлин", „Банкя", „Овча Купел" и „Банишора", както и в района на булевард „Константин Величков", уточни още министър Цветанов.

Иззети са голямо количество счетоводни документи.

Специализираната операция е резултат от съвместната оперативна работа в продължение на месеци на МВР, ДАНС и НАП под ръководството на Прокуратурата.

Очаква се да бъде поискана постоянна мярка за неотклонение на 6 или 8 от задържаните. Действията по разследването продължават.