Йорданската кралица Рания, съпругата на крал Абдула II и една от най-влиятелните жени в Арабския свят, призова мюсюлманите по света да се обединят срещу заплахата "Ислямска държава", предадоха световните информационни агенции.

Тя направи най-острото си изказване по темата от началото на войната срещу ИДИЛ и определи дейността на джихадистите като заплаха за целия цивилизован свят и поиска от световните лидери, сред които и френския президент Франсоа Оланд, да защитят от унищожаване безценните древни градове и археологически останки. Рания изрази тъгата си от нахлуването на терористите от "Ислямска държава" в сирийския град Палмира, един от последните древни градове, които те се заеха да унищожават като езически и несъвместим според тях с исляма.

По думите й, борбата срещу ислямистите трябва да се води от арабските държави с помощта на Великобритания и други западни съюзници. Според нея, въпросът не е дали враговете ще бъдат победени, защото в противен случай не е ясно какво ще оставим на децата си. Агенциите отбелязват, че самата тя има 4 деца и изреждайки всички престъпления на джихадистите настоя, че трябва да се запитаме какво точно искаме да представлява човечеството.

Кралицата обърна внимание и на иронията във факта, че "средновековните" послания на ИДИЛ се разпространяват с помощта на модерните технологии. Чрез тях те набират популярност много по-бързо, отколкото е било необходимо преди на "Ал Кайда".