Съветът за сигурност на ООН осъди нахлуването на терористите от "Ислямска държава" в сирийския град Палмира, предаде агенция „Новости".
В него се намират руините на едноименния античен град, който е сред безценните паметници на световното историческо наследство.

„Членовете на Съвета да сигурност категорично осъдиха продължаващите варварски действия на ИДИЛ в Сирия, включително превземането на  Палмира. Членовете на съвета са крайно обезпокоени за хилядите жители на Палмира, които се намират в града, както и за всички преселници при настъплението на ИДИЛ." - се казва в изявление на Съвета за сигурност.

Припомняме, на 20 май Палмира изцяло премина под контрола на джихадистите от "Ислямска държава". Преди това сирийските власти изнесоха от града стотици древни статуи, за да не бъдат разрушени от терористите.

Според Сирийския център по правата на човека, те са екзекутирали най-малко 17 души след влизането си в Палмира.

Членовете на Съвета за сигурност отбелязват, че отговорността за защитата на мирното население е на сирийските власти и ги призовават да осигурят безопасно излизане от града на „мирните жители, бягащи от насилието".

„Членовете на Съвета да сигурност заявиха сериозното си безпокойство  за защитата на световните културни ценности в Палмира, както и за системното разрушаване на културното наследство на Сирия и Ирак." - се казва още в резолюцията на съвета, в която се осъждат и убийствата на мирни граждани.