ВМРО започна събирането на подписка срещу държавното бездействие по циганския въпрос. За целта те са разположили свой „пункт" на входа на метростанция "Сердика".

Зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки коментира пред news.bg, че ВМРО е партия, която има ясна позиция по циганския въпрос от повече от 20 години насам. По думите му за това свидетелстват многобройните публикации в медиите, както и кореспонденциите до представители на еврокомисията. Освен това са предлагани и конкретни мерки на различни български премиери, включително и настоящият Бойко Борисов, които обаче предпочитат да лицемерничат, а сега се тюхкат и вайкат.

За тези хора циганският въпрос до преди няколко дни не съществуваше. Преди този инцидент беше много по-важно да се снимат с т.нар. цар Киро, да получават пари от него и да седят на царската трапеза, подчерта Джамбазки.

Според него напрежението рязко се е повишило, положението е излязло извън контрол и хората са взели правосъдието в свои ръце. „Не може една пружина да се натяга постоянно. Рано или късно нещата излизат извън контрол, защото хората виждат, че държавата не прави нищо по този въпрос", подчерта той и даде за пример убийствата на проф. Калоянов в „Захарна фабрика" и на Боби Райнов в „Овча купел."

Запитан дали не се опасява, че ВМРО може да бъдат упрекнати, че разпалва етническа омраза с тази подписка, Джамбазки бе категоричен: „Никой няма право да обвинява някой, че политизира даден проблем, при положение, че не е запознат с него и не знае какво всъщност се случва." По думите му тук не става дума за някакви PR акции или пък провалена предизборна кампания, а трябва да се намери трайно решение на проблемите с циганските гета.

В момента премиерът Бойко Борисов печели време с интервюта. Това обаче не е решението, защото циганите няма да се интегрират от само себе си, както и няма да изчезнат от само себе си, допълни зам.-председателят на ВМРО.

Той коментира и свикания за събота от президента Георги Първанов КСНС: „Ние поискахме този съвет да бъде свикан още първия ден, когато стана трагедията в Катуница. Те обаче едва след 5 дни умуване и мъдруване дали да излязат от цирковете покрай кампанията, решиха да го свикат."

Джамбазки обаче не очаква някаква развръзка по въпроса след съботното заседание: „каквото и да решат, то ще бъде без значение, тъй като те нямат сили да се справят с проблема." По думите му всичко ще бъде забравено след изборите.

Той призова да не бъдат омаловажавани протестите в страната, но те трябва да бъдат насочени срещу държавните институции, защото именно тяхното бездействие през последните 20 години доведе до усещането за безнаказаност и привилегии за определени етнически групи.

Преди дни ръководството на ВМРО отново е изпратило в Министерския съвет конкретни предложения за начало на работа по вписването на циганските общности у нас. Сред предложенията е реалното обвързване на социалните плащания за деца с образованието, което получават и средата, в която живеят, както и ползване на различни форми на общественополезен труд, стриктно спазване на нормите за заселване, скитничество.

На 1 октомври пък от движението организират пред Народното събрание протест под надслов „Равни права, равни задължения".