Кирил Рашков е задържан, обяви в ефира на Нова Телевизия главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Предполагам, че вече е в ареста на Окръжното звено за изпълнение на наказанията в град Пловдив, посочи той.

К. Георгиев:
За мен държавата се върна, тя си е на мястото и няма да допусне да има повече безнаказани хора.

Цар Киро е обвинен за отправена закана за убийство. Тя е била насочена към човек от село Катуница.

По повдиганото обвинение, което Георгиев определи като тежко криминално престъпление, законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.

От МВР потвърдиха, че 69-годишният ромски лидер е задържан с постановление на Районната прокуратура в Асеновград, повдигнато му обвинение по чл.144, ал.3 във връзка с ал.1 - закана за убийство. Рашков е приведен в следствения арест и му е наложена 72-часова мярка „задържане под стража", предстои искане за постоянното му задържане.

Арестът на цар Киро е станал след подадена жалба на 23 септември - деня, в който пловдивското село бе обхванато от размирици.

Припомняме, още вчера премиерът Борисов обяви, че обвиненията срещу ромския лидер са готови.

Кирил Рашков не е внасял данъчни декларации като физическо лице от 2004 г. до момента.На 27 септември по този сигнал е образувано досъдебно производство за неподаване на данъчни декларации и неплащане на данъци в особено големи размери.

По-късно от Окръжна прокуратура-Пловдив съобщиха, че на 27 септември в Районна прокуратура-Асеновград в полицията е постъпил сигнал с оплакване на три лица, че Кирил Рашков им е отправил заплахи за убийство на 23 септември в село Катуница.

Още същия ден е образувано досъдебно производство, а на 28-ми цар Киро е привлечен като обвиняем за отправяне на две заплахи за убийство по отношение на Веселин Христов и жената, с която живее на семейни начала - Иванка Петрова.

Главният секретар на МВР съобщи още, че са връчени уведомления за ревизии на 15 физически лица и пет фирми, свързани с Цар Киро. Наложени са им ограничения са и запорирани техни сметки и имущества.

От прокуратурата в Пловдив уточниха, че в хода на проверка на НАП-Пловдив се е установило, че Кирил Рашков не е внасял данъчни декларации като физическо лице от 2004 г. до момента. На 27 септември по този сигнал е образувано досъдебно производство за неподаване на данъчни декларации и неплащане на данъци в особено големи размери.

Цигани сами си "пращат" наказателни отряди
Още...

Коментирайки събитията в Катуница, Калин Георгиев се въздържа от определението „етническо напрежение", посочвайки, че то е страшно. Според него по-скоро става въпрос за криза на нравите, която ескалира от един нещастен инцидент.

По думите на главния секретар станалото в пловдивското село не отразява отношението на цялото общество. Вандалските действия бяха извършени от една група от хора - лумпени и маргинали, които бяха отишли там да провокират, обясни Георгиев. В тази връзка той призова всеки отговорен човек, независимо дали е лидер на дадена група или не, да обмисля действията си и да не се подава на провокации.

Много е неприятно, ако ние като общество допуснем да се стигне до етническо напрежение, изтъкна още главният секретар на МВР.

Калин Георгиев защити работата на служителите на ведомството при потушаването на размириците в селото. Той призна и че не е спал четвърто денонощие след станалото в Катуница.

Все пак главният секретар на МВР се съгласи напълно с критиките на премиера, заявявайки, че той няма как да е доволен, когато вижда горящи къщи. Всеки един държавник не може да даде положителна оценка, когато види горящи къщи, призна Георгиев.

Изтъквайки, че има особени отношения с премиера, както и че винаги се е учил от него, главният секретар на МВР посочи, че Борисов му е гласувал пълно доверие при ръководенето на операцията в Катуница.

Премиерът е човекът, който мен ме разбира най-добре, защото е бил в тази позиция. Учил съм се от него, продължавам да се уча. Той ми каза - ти си човекът, който решава, ти си на терен, обясни Георгиев.

По думите му полицията е направила повече от възможното със силите, с които е разполагала. Без да даде повече конкретика около действията на МВР служителите в Катуница, обяснявайки, че се навлиза в технически детайли, той заяви, че действащите там са имало много ясна, точна и добре формулирана задача - да пазят обществения ред и да не допускат нарушения.

За мен държавата се върна, тя си е на мястото и няма да допусне да има повече безнаказани хора, заключи Калин Георгиев.

Междувременно стана ясно, че снощи към 12 ч. Рашков е бил приет в университетската болница „Св. Георги" в Пловдив в прединфарктно състояние. Лекарите са предложили да му направят коронарография, но той е отказал.

Състоянието на пациента по медицински стандарт е налагало извършване на инвазивно изследване, за да се докаже дали наистина има нарушение на кръвоснабдяването на сърцето. Рашков обаче е отказал медицинския тест и хоспитализацията.

От клиниката обясниха, че преди време на пациента вече е правен байпас и са му поставяни стентове.

По-рано стана ясно, че 168 души са задържани след шествията, проведени снощи в редица градове на страната. От МВР поясниха, че не са регистрирани груби нарушения на обществения ред.

Основните причини за арестите са притежаване на бомбички, ножове, бухалки, тръби от прахосмукачки, домакински чукове за месо.