Точно 9 часа българско време руската компания "Газпром" издаде направление за пускане на природния газ за Европа.

Заповедта за пускане на транзита е в обем от 3 милиона 126 хиляди кубически метра в час.

Транзитът е предназначен за Балканския полуостров, Турция и Молдова и ще премине през станция „Суджа".

От Балканския диспечерски център са подали информация, че в станцията "Суджа" на руско-украинската граница е започнало подаването на руски газ. Подаваното количество е 3 млн. куб. метра в час, съобщава българското Министерство на икономиката и енергетиката.
В "Булгаргаз" също е получено потвърждение за започнали доставки.

Технологично това би позволило Украйна да пусне трафика на газ до 36 часа след подаването му от Русия до украинската граница.

Вчера повторно Украйна подписа условията за мониторинга на транзита на руския газ, без каквито и да е уговорки. Часове по-късно в Брюксел сложи подпис под този договор сложи от името на Еврокомисията и еврокомисарят по енергетиката Пиебалгс. 

В Киев представители на руския газов монополист са провели преговори с украинската страна. В резултат на тях Украйна е подписала правилата за мониторинга на транзит във варианта,съгласуван между Русия и Еврокомисията.

Припомняме, в разстояние на няколко часа в събота вечер първо Москва, а после и Киев подписаха договора с права за мониторинга. Впоследствие обаче се оказа, че украинската страна е вмъкнала в договора някои допълнения, които веднага бяха отхвърлени от Русия.

Едно от тях бе, че Газпром се задължава да предоставя дневно по 21 млн.куб.м. технологичен газ на Украйна, с който се осъществява транзита. С посредничеството на председателя на Еврокомисията Барозу украинският премиер Тимошенко се ангажира Украйна да оттегли допълнителните условия.

Енергийните министри от Европейския съюз, сред които и министърът на икономиката и енергетиката на България Петър Димитров, получиха уверения от руската и украинската делегация в Брюксел, че доставките на природен газ от Русия се подновяват в 8 ч. централноевропейско време утре. Преди часове приключи втората сесия от заседанието на енергийните министри, в която участваха и делегациите на Русия и Украйна.

След приключването на заседанието министър Петър Димитров уведоми министър-председателя Сергей Станишев и президента Георги Първанов, че е получил уверения за възобновяване на доставките.

Руската делегация, която докладва на втората сесия на заседанието на енергийните министри в Брюксел, се води от енергийния министър на Русия Сергей Шматко, а украинската- от вицепремиера на Украйна Григорий Немиря. На заседанието в Брюксел и министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, и вицепремиерът на Украйна Григорий Немиря са представили политическите позиции на двете страни в конфликта.

Конкретните параметри за очакваното възобновяване на доставките пред енергийните министри на 27-те страни от ЕС са представени от зам.-ръководителя на „Газпром" Александър Медведев от руска страна и от Олег Дубина - ръководител на украинската газова компания.

Европа се превърна в заложникна газовата война между Русия и Украйна. Запади обвинния, че Украйна краде газа за европейските държави, Русия спря газта за много от тях. Най-пострадала се оказа България - без надеждни алтернативни източници и находища.