Москва обеща утре - вторник, в 10 часа (9 българско време) да възобнови транзитните доставки на природен газ през Украйна за Европа.
Това съобщи, цитиран от руските медии, зам.шефът на Газпром Александър Медведев.

Газпром
От Украйна зависи, кога газът ще стигне в Европа
                       Още... 

Припомняме, технологично това би позволило Украйна да пусне трафика на газ до 36 часа след подаването му от Русия до украинската граница.

До този вероятен край на газовата криза се стигна, след като днес повторно Украйна подписа условията за мониторинга на транзита на руския газ, без каквито и да е уговорки.
Часове по-късно в Брюксел подпис под този договор сложи от името на Еврокомисията и еврокомисарят по енергетиката Пиебалгс. 

Тази сутрин в Киев представители на руския газов монополист са провели преговори с украинската страна.

В резултат на тях Украйна е подписала правилата за мониторинга на транзит във варианта, съгласуван между Русия и Еврокомисията.

Припомняме, в разстояние на няколко часа в събота вечер първо Москва, а после и Киев подписаха договора с права за мониторинга.

Впоследствие обаче се оказа, че украинската страна е вмъкнала в договора някои допълнения, които веднага бяха отхвърлени от Русия.
Едно от тях бе, че Газпром се задължава да предоставя дневно по 21 млн.куб.м. технологичен газ на Украйна, с който се осъществява транзита.

Вчера с посредничеството на председателя на Еврокомисията Барозу украинският премиер Тимошенко се ангажира Украйна да оттегли допълнителните условия.

Именно началото на работа на международните наблюдатели е условието на Газпром за възстановяване на транзитния поток към Европа.

В същото време Русия отново обяви опасения, този път от факта, че протоколът днес е подписан на по-ниско ниво - от вицепремиера Немиря и зам.шефа на Нафтогаз Владимир Триколич.

Припомня се, че съботния вариант - неприет от Москва, бе подписан лично от премиера Тимошенко.

Представителите на Европейската комисия започнаха своята работа по контрола на газопреносната система на Украйна в западните и южните части на страната.
                      Още...

Въпреки това Русия отново декларира, че е готова да възстанови транзита, след като се убеди в легитимността на подписването и след като започне работа мониторинговата група.

Говорителят на премиера Путин, Дмитрий Песков, отбеляза, че вече е имало прецеденти, когато украински съдилища са поставяли под съмнения пълномощията на официални лица, подписвали документи, касаещи транзита на газ.

Междувременно в Брюксел започна извънредно заседание на министрите на енергетиката на страните от ЕС с участието на шефа на Газпром Алексей Милер.
Единствената точка в дневния ред е газовият спор.
За белгийската столица замина и министърът на икономиката Петър Димитров.