Иран остро осъди наложеното от Европейския съюз ембарго на петролните продукти на ислямската република и отправи предупреждение към САЩ. В комюнике иранското външно министерство определи решението на страните членки като несправедливо и посочи, че то няма да отклони Иран от реализирането на основните му права.

Иранските власти за пореден път изтъкнаха, че ядрената програма на страната, заради които беше наложено ембаргото, е единствено с мирни цели. Европейските официални лица и техните страни, които са под американски политически натиск, трябва да зачитат собствените си национални интереси и не трябва да се лишават от петрола на Иран, за да помогнат на САЩ да постигне тайните си цели, заяви говорителят на външното министерство Иран Мехманпараст.

По думите му САЩ се опитват да създадат проблеми с петролните доставки в страни, които са икономически конкуренти на Вашингтон. Иранските власти отправиха и предупреждение към западните държави, посочвайки, че всяко конфронтистко действие срещу независимостта и напредъка на независими страни ще доведе до бъдещи усложнения.

Техеран потвърди и намерението си да затвори Ормузкия проток.

Ако Америка търси риск след затварянето на Ормузкия пролив, Иран ще направи в най-скоро време света несигурно място за американците, заяви заместник-председателят на комисията по външните работи в иранския парламент Мохамад Косари, цитиран от Ройтерс.

Малко по-рано САЩ приветстваха решението на ЕС за въвеждане на ембарго върху иранския износ на петрол.

Аплодирам тези мерки на нашите партньори от Европейския съюз, които наложиха нови санкции на Иран заради незачитането на международните му задължения, свързани с ядрената му програма, заяви президентът на САЩ Барак Обама. Той изтъкна, че решението на страните от ЕС да наложат петролно ембарго показва още веднъж единството на международната общност срещу сериозната заплаха от иранската ядрена програма.