Страните от Европейския съюз се договориха да наложат на Иран петролно ембарго заради ядрената програма на ислямската република, съобщава БиБиСи. Решението е взето по време на заседание на външните министри на ЕС в Брюксел.

Съгласно него се налага незабавна забрана за сключване на нови договори в петролния сектор между страните от ЕС и Иран. Предвижда се преходен етап до 1 юли за анулиране на съществуващите договори.

ЕС ще наложи и рестрикции на иранската централна банка, както и други ограничения, чрез които да намали възможността на страната за бизнесотношения извън Иран.

Върховният комисар по външната политика на съюза Катрин Аштън посочи, че налагането на ембаргото е начин Иран да бъде убеден да вземе активно участие в преговорите около ядрената програма. Тя допълни, че световните лидери все още очакват отговор на отправеното към Техеран предложение през октомври за възобновяване на разговорите. Британският външен министър Уилям Хейг коментира, че мерките срещу ислямската република са начин да се засили мирният законен натиск над иранското правителство и то да влезе в конструктивни преговори с международната общност.

В отговор на ембаргото висш ирански политик заяви, че Иран ще замрази всички продажби на петрол за европейски страни oще преди 1 юли. Техеран отново отправи предупреждение, че може да затвори Ормузкия пролив.

Русия осъди наложеното от Европейския съюз петролно ембарго на Иран. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че действията на съюза са едностранни и няма да доведат до разрешаването на никой проблем, съобщава агенция ИРНА.

Страните членки купуват около 20% от петрола си от Иран, който изнася голямата част от него към Азиатския пазар.

Най-големите вносители на иранските запаси са Гърция, Испания и Италия.

Франция, Великобритания и САЩ засилиха натиска си върху Техеран, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в края на ноември изрази опасенията си от ядрената програма на ислямската република.

До допълнително напрежение между Иран и Запада се стигна, след като първият вицепрезидент Мохамад Реза Рахими предупреди, че иранските власти ще затворят Ормузкия пролив, ако Западът наложи санкции върху експорта на нефт от Иран.

Реакцията на САЩ не закъсня и малко по-късно същия ден командването на базирания в Бахрейн Пети флот на военноморските сили на САЩ обяви, че няма да допусне каквито и да е пречки за корабоплаването в пролива.

Напрежение внесе и убийството на ядрен учен преди седмица в Техеран, за което Иран обвини САЩ.

Междувременно от Международната агенция по ядрено регулиране потвърдиха, че ще изпратят техен екип в Иран между 29 и 31 януари, който да „разреши всички съществени въпроси".