В изявление на пресслужбата на ДАНС се заявява, че агенцията - по силата на закона - и при наличие на съмнения и неясноти извършва дейности по установяване действителната собственост на български медии - електронни и печатни, с оглед гарантиране на националната сигурност.

От ДАНС са категорични, че от самото си създаване до сега агенцията не е извършвала каквито и да било действия, целящи събиране на лична информация, манипулиране или компрометиране на български журналисти.

Припомняме, депутати от вътрешната комисия, които преди дни бяха на инспекция в ДАНС информираха, че агенцията е разработвала и журналисти. По думите им обаче в папките не е имало някакви сериозни данни за въпросните представители на медиите.

В изявлението на агенцията се подчертава обаче, че съобразно своите законови правомощия и задължения ДАНС ще продължи да се интересува от съдържанието на медийни публикации, които създават целенасочени предпоставки за изтичане на класифицирана информация, създаване на дестабилизация на държавата, както и нагнетяване на обществено напрежение - по етнически, религиозен, расов и друг признак.

От агенцията гарантират също така, че по силата на своите законови задължения и правомощия, се интересуват и ще продължат да се интересуват от връзките и контактите на представители на организираната престъпност, сенчестия бизнес, чужди разузнавателни служби и на представители на забранени от закона структури, групировки, секти и организации с български журналисти, ако и винаги когато такива контакти и връзки възникват.

Всякакви други внушения и спекулации, се казва в края на изявлението, се извършват само и единствено с политическа аргументация и цели.